Video: Zaključci i informacije 8. vanredne sjednice OŠ CZ Visoko

Danas je održana 8. vanredna sjednica Općinskog štaba CZ Visoko na kojoj su u proširenom sazivu bili prisutni svi predsjednici Savjeta MZ .

Razgovaralo se o saniranju posljedica prirodnih nepogoda, te su doneseni su slijedeći zaključci:

Zadužuju se Savjeti MZ da samoorganizovanjem građana rade na sanaciji šteta, čišćenju i otklanjanju posljedica poplava i o istom obavijeste Štab CZ u roku od 7 dana

Zadužuju se Savjeti MZ da evidentiraju i prijave sve štete komisijama za procjene šteta u roku od 7 dana

Zadužuju se Savjeti MZ da izvrše popis svih zainteresovanih domaćinstava za sjetvu dodatnih količina krompira, kukuruza, graha i luka sa rokom od 3 dana

U MZ Porječani, u naselju Grab – pojavilo se novo klizište i evakuisano je 5 osoba.

Klizište prijeti daljoj eskalaciji, struja je isključena u naredna 2- 3 dana

Upozoravamo građane još jednom, da je voda pored naplavina i prljavštine sa sobom donijela i minsko- eksplozivna sredstva, te kada se nađu u svojim avlijama, dvorištima, njivama da vode računa ukoliko primijete bilo što što im liči na minsko- eksplozivna sredstva. U tom slučaju neka kontaktiraju službu CZ koja će doći na lice mjesta i to dislocirati.

Shodno zaključku s prethodne sjednice Općinskog štaba CZ Visoko, otvoren je namjenski račun za donacije za pomoć pri sanaciji šteta nastalih na području Općine Visoko. Sredstva će se koristiti u skladu sa odlukama Štaba CZ i u vezi s tim prva namjena je da se pomogne u sanaciji objekata, kuća koje su na području općine Visoko nastradale, a koje nisu u sistemu građenja kao legalni objekti, jer kao takvi neće moći izvršiti naplatu štete od državnih organa i institucija.

U toku ove sedmice desit će se prva intervencija u vezi sa dezinfekcijom polja i zasada.

Apelujemo na građane da svoja novčana sredstva ne daju nikome, odnosno ako žele pomoći neka svoja sredstva uplate na namjenski račun Općinskog štaba CZ Visoko.

Koordinacioni odbor nevladinih organizacija općine Visoko zahvaljuje se svim građanima koji su donirali pomoć za stanovništvo ugroženo poplavama, te ovim putem upućuje apel građanima da ne vrše donacije u odjeći do daljnjeg, jer već postoje prevelike količine. Ono što je neophodno u ovom trenutku jesu alatke, lopate, grablje, motike, krampe, svijeće, baterije, agregati i sanitarne potrepštine.

Molimo da se građani baziraju na doniranje ove vrste pomoći.

Za sutra je planiran jedan konvoj pomoći i za Maglaj.

Također, sutra je planirano čišćenje tzv. Sicilije koja je poplavljena vodom i u tom dijelu su ostale velike količine mulja i nečistoća. Na inicijativu Općinske nogometne lige u koorodinaciji sa Općinskim štabom CZ , Vatrogasnom službom i JKP “Visoko” pristupit će se čišćenju ove lokacije. Pozivamo sve građane koji mogu da pomognu ovu akciju.

magazinplus.eu – Press Općine Visoko

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close