Video: Šta je u posjedu Špirića, Izetbegovića, Kušljugića, Vrankića

Nakon istraživanja FTV-a o višemilionskoj imovini političara i objavljivanja priloga Politika je u Bosni i Hercegovini unosan posao, nastavljamo rubriku – stambena politika.

Ovog puta u FTV-ovom Dnevniku 2 donosimo imovinske kartone porodica Izetbegović, Kušljugić, Špirić i Vrankić.

Po imovinskom kartonu, prvi u Bošnjaka i nije neki bogataš. Suštinski, daleko seže carstvo Izetbegovića. Na Poljinama bošnjačka kuća do kuće. Brat Bakir Izetbegović desno, sestra Sabina Berberović lijevo. Nekretnine porodice Izetbegović opasane zidinama i policijskim snagama. Prikazana vrijednost – 150.000 maraka. Stvarna vrijednost znatno veća. Svoj udio u stanu u Ulici Nusreta Fazlibegovića na broju 70 Bakir Izetbegović procijenio je na 100.000 maraka. Ova imovina je stečena putem kredita. No, puno je stvari koje su oni koji su vezani sa Izetbegovićima stekli na osnovu porodičnog begraunda. Tako je zet Jasminko Akšamija glavni čovjek za investicije BH Telecoma i suvlasnik IPSA instituta,  a badžo Mirsad Purivatra alfa i omega SFF-a i crvenih tepiha.

Zbog istančanog osjećaja za socijalnu pravdu, profesor Mirza Kušljugić se solidarisao sa većinom bh. građana. Digao je kredit. Iznos – 300.000 maraka. Uredno ga vraća, živi na visokoj nozi i štedi. Na bankovnom računu ima 200.000 maraka.

Tih 200.000 sam imao 2000. godine na računu. To su konsultantski poslovi, moje i plate moje supruge, dio oročenih sredstava s kamatama, kaže on.

Od nekretnina, narodni zastupnik Mirza Kušljugić, posjeduje: stan u Tuzli od 90 kvadrata, stan u BiH na nepoznatoj adresi od 120 kvadrata. Supruga je vlasnik stana u Srbiji od 93 kvadrata čiju je vrijednost zastupnik Kušljugić procijenio na 83.000 maraka. Kuća u Crnoj Gori vrijedna je 240.000 maraka, zemljište 50.000 maraka, a samo garaža u BiH vrijedi 20.000 maraka.

U kartonu piše da je imovina u Srbiji i Crnoj Gori je naslijeđe moje supruge, kaže Kušljugić.

Nikola Špirić nije miraždžija. Sam je stekao sve što ima. A ima puno. Samo u oktobru 2008. godine preko njegovih je računa prebačeno oko 400.000 eura. Pretpostavlja se da je tim novcem Nikola Špirić kupio stan u Beču, koji je i naveden u njegovoj izjavi prilikom kandidature za Vijeće ministara.

Pokušali smo istražiti od čega je to kupljeno, jer je naveo mnogo manje prihode, ali su institucije, prije svega SIPA, odbile naš pokušaj da saznamo kakve su se  transakcije odvijale i koje je porijeklo tpg novca, kazao je Dino Jahić, zamjenik glavnog urednika CIN-a.

Inače, Nikola Špirić sa porodicom, osim stana u Beču, posjeduje ili je posjedovao stan u Banjoj Luci od 125 kvadrata, stan u Sarajevu od 55 kvadrata, stan u Novom Sadu nepoznate kvadrature, naslijeđenu imovinu u Drvaru i Tuzli, te stan u Beogradu. Pored toga Špirići su uštedjeli i 26.000 eura koji se nalaze na računu supruge Nade, te još dodatnih 100.000 maraka stare devizne ali i nove štednje.

Dragan Vranić je uzeo sve što mu budžet pruža. Kupio sam sebi stan. Kredit sam digao i sebi kupio stan, kaže on.

U dokumentima drugačije piše. Godine 1998. Vrankićeva matična općina Čapljina preko Fonda za obnovu uplaćuje 65.000 maraka na račun Tempo Vranice. Dragan Vrankić dodaje 64.000 maraka i postaje vlasnik stana vrijednog 129.000 maraka u Ulici akademika Ivana Zovke u Mostaru. Potom Javno preduzeće Urbing uplaćuje 85.000 maraka kućnom savjetu u Ulici Ivana Zovke i Vrankić ubzo postaje vlasnik garaže. Osim navedenog, državni zastupnik posjeduje livade i pašnjake u mjestu Trebižat kod Čapljine, vikendicu na Blidinjem jezeru vrijednu 50.000 maraka, te poslovni prostor registriran na ime supruge čije je vrijednost procijenjena na 50.000 maraka.

federalna.ba/videoprilog Mirele Gradišić, Anite Zovko i Omera Hasanovića

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close