Video: Promovirana knjiga “Rudari Breze i Alija Sirotanović”, Salke Opačina

Gradska biblioteka “Muhamed Kantardžić” bila je domaćin promociji knjige “Rudari Breze i Alija Sirotanović”, čije redove potpisuje Salko Opačin, bivši općinski načelnik Breze.

Inteligentni ljudi

– Zahvaljujem autoru što je došao na ideju da zabilježi kazivanja ostalih živih rudara, jer u ovakvom vremenu, umrijeti a ne reći ono što znamo i što smo uradili u Rudniku, velika je šteta. Kazivanja rudara ostaju zapisana vječno u knjizi koju smo objavili – rekao je Suad Čosić, direktor Rudnika mrkog uglja “Breza”.

O djelu Salke Opačina govorio je i književnik Tvrtko Gavran, rekavši da su rudari inteligentni ljudi i da se ne mogu postići dobri proizvodni rezultati u teškim i složenim sigurnosnim prilikama, ako čovjek nije inteligentan i hrabar.

– Rad u jami traži mnoga naprezanja, jer rudar istovremeno mora razmišljati o brojnim problemima – naglasio je Gavran, i dodao da je Opačinova knjiga posvećena ljudima i događajima, čije spominjanje ne može izazvati nikakav sukob i razdor, čime je autor ispunio temeljnu zadaću knjigopisca.

Na značaj Opačinovog djela, ukazao je i Senad Hodović, direktor visočkog Zavičajnog muzeja.

Zahvalnost rudarima

– Zahvaljujem direktoru Rudnika, koji je preuzeo ulogu urednika i izdavača, bez čije velike podrške i razumijevanja, ova knjiga ne bi ni ugledala svjetlo dana. Najveću zahvalnost dugujem ljudima s kojima sam razgovarao. Bili su izuzetno strpljivi, kao i njihova djeca – istakao je, između ostalog, Opačin.
(brezanskafurka.blogger.ba)

Direktorica brezanske biblioteke Indira Lukačević:

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close