Video: Poslušajte bradatu Conchitu Wurst i najbolju pjesmu Evrope u 2014. godini

Cochita Wurst, čije je pravo ime Tom Neuwirth, nastupila je s pjesmom “Rise Like A Phoenix”, za koju sama kaže da je metafora za činjenicu da možemo postići sve – ako to želimo. Izgleda da je bila u pravu…

U glavnom gradu Danske, Kopenhagenu, večeras je održano finale Eurosonga 2014, a pobjeda je pripala bradatoj Conchiti Wurst iz Austrije

Ona/on izazvala je brojne kontraverze svojim nastupom; dok je Evropu oduševila, dotle su se konzervativci zgražali, a najviše u Rusiji i Bjelorusiji gdje su potpisivane peticije koje su pozivale nacionalne televizije da izrežu austrijski nastup iz prijenosa.

Wurst, čije je pravo ime Tom Neuwirth, nastupila je s pjesmom “Rise Like A Phoenix”, za koju sama kaže da je metafora za činjenicu da možemo postići sve – ako to želimo. Izgleda da je bila u pravu.

Poslušajte kako zvuči…

Ove godine na Eurosongu natjecalo se ukupno 26 zemalja, a među njima sa prostora ex-Jugoslavije samo predstavnik Crne Gore – Sergej Ćetković te predstavnica Slovenije – Tinkara Kovač.

Podsjećamo, makedonska predstavnica Tijana Dapčević nije prošla polufinale, dok se Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija ove godine nisu ni kandidovale za 59. po redu evrovizijsko takmičenje, te je tako na ovim prostorima vladala i poprilična nezainteresovanost za ovaj događaj.

Na Eurosongu 2014. nadmetale su se Austrija, Švajcarska, Slovenija, Poljska, Rumunija, Norveška, Grčka, Malta, Belarusija, Finska, Mađarska, Rusija, Jermenija, Azerbejdžan, San Marino, Ukrajina, Švedska, Holandija, Island te zemlje koje su ranije osigurale mjesto u finalu – Francuska, Njemačka, Italija, Španija, Velika Britanija i zemlja domaćin, Danska.

Ovogodišnje takmičenje za najbolju pjesmu Evrope održalo se u Kopenhagenu, zahvaljujući pobjedi pjesme “Only teardrops” u interpretaciji Emeli de Forest, prošlogodišnje predstavnice Danske.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close