KulturaVideoVisoko

Video: Izložba “Hazim Šabanović”

U visočkom Zavičajnom muzeju do 16. maja možete pogledati izložbu posvećenu dr. Hazimu Šabanoviću.

Izložbu su pripremili Zavičajni muzej Visoko, Orijentalni Institut, Gazi Husrev begova biblioteka i MSŠ „Hazim Šabanović“.

Hazim Šabanović je bio istaknuti bosanskohercegovački historičar koji se isključivo interesovao osmanskim razdobljem. Svoju karijeru posvetio je izučavanju historije Bosne u okviru Osmansog carstva.  U nizu svojih zapaženih djela jedno od najvrednijih je Putopis Evlije Čelebije. Proučavanjem, obradom i prevođenjem toga Putopisa, Šabanović se bavio skoro 15 godina. Najveće svoje djelo Književnost bosanskih Muslimana na orijentalnim jezicima Šabanović nije stigao da potpuno završi.

Godine 1971. zadesila ga izenenadna smrt u Istanbulu gdje je neumorno tragao za novim podacima u istanbulskim bibliotekama i arhivima.Prema sopstvenoj želji sahranjen je u greblju Piskavice u rodnim Porječanima.

Otvaranje izložbe uprilićeno je 9. maja u prostoru Zavičajnog muzeja u prisustvu velikog broja zvanica i gostiju.

Direktor muzeja mr.sci. Elvedin Šabanović poželio je dobrodošlicu prisutnima i izrazio zadovoljstvo činjenicom da je otvaranju izložbe prisutvovao veliki broj građana.

O koncepciji izložbe i postavci govorili su Mubera Pulo, viši kustos u Zavičajnom muzeju Visoko i mr. Osman Lavić, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke.

 

Načelnica općine Visoko gospođa Amra Babić otvorila je izložbu.

 

magazinplus.eu

 

Vezane objave:

– Foto priča: Zavičajni muzej Visoko – Izložba “Hazim Šabanović”

– Zavičajni muzej Visoko: Izložba “Hazim Šabanović”

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close