Video: Intervju s Amrom Babić – Ja se ne osjećam kao pobjednik

Amra Babić, načelnica općine Visoko nije mogla ni naslutiti kako i koliko će biti teška pozicija „Prve dame grada“. Iako je, na početku mandata izgledalo sve „ružičasto“, iole upućeniji u ovdašnje političke prilike znali su da „je okolo kalaj, a unutra belaj“.
Mnogo je raloga zbog kojih je, više nego evidentno bilo da će mandat koji je preuzela nositi sama na svojim leđima. Jedan od temeljnih je, prije svih ostalih, činjenica da političke partije nemaju nikakvu kadrovsku politiku – da nemaju adekvatnih kadrova i kada dobiju političke funkcije.
Ublehaši i političke pihdimize – lojalisti, ključna su rak rana ovog društva, pa i Visokog.
Da se razumijemo. Nije Amra Babić politički kalibar lidera. Dobar operativac sa dobrim saradnicima bi mogla biti. U sadašnjoj poziciji je politički Don Kihot.
Rezultati koje postiže, ma kakvim god da se doživljavali, nisu produkt ovdašnjih politika – prije će biti da se radi o efektima populističke euforije koja je izazvana pojavom „prve pokrivene Načelnice u Evropi“.
SDA Visoko, ma koliko se trudila da od javnosti sakrije unutarstranački raskol, više od pola godine funkcioniše kao „rogovi u vreći“. Definitivno, da se čekaju stranački izbori na „vrhu“, kako bi se znalo koja struja ostaje, a koja će „pakovati kofere“ iz stranke.
Osim rečenog, Visočka politika „zapinje“ u „centrima moći“. Ima Visoko svoje patološki bolesne recidive „dogovorne ekonomije“, koji misle da sve iole vrijedno u ovom gradu treba njima po pamet. Takvi su svih ovih godina na nekim bitnim javnim funkcijama, ali od javnosti se kriju kao zmija noge.

Iz naprijed sažete perspektive razgovarali smo s Amrom Babić, načelnicom općine Visoko u posljednjim danima 2014. godine. Razgovor smo započeli ocjenom godine što je za nama.

2014. Godine, na političkoj sceni Visokog, pamtit će se i po stečajnom postupku u „Gradskom groblju“ Visoko.

Vijećnici su, pod pritiskom političkih lidara, dozvolili sebi luksuz da relativiziraju zakonsku legitrativu, a vezano za određene investicijske projekte. Loše poruke potencijalnim investitorima nisu politički pametan potez. „Abras Company“ jedan je od investitorskih firmi koja se našla između „dvije vatre“ visočkih politikantskih interesa.

Visoko ima i veliko nasljeđe „privrednih giganata dogovorne ekonomije“: „Vitex“, „KTK“, „Velepromet“, itd.
Lokalna vlast se involvira u ta pitanja tek kada se pojave problemi sa radnicima prema kojima nisu izmirene obaveze.

Za 19. januar je zakazana sudska prodaja „Veme“. 2015. godina bi mogla biti nastavak agonije privrednih subjekata u tranziciji vlasništva ili možda početak rješavanja višedecenijskih problema.

Amra Babić, načelnica općine Visoko vješto prakticira „transparentnost u radu“, stvaranjem privida u javnosti da je lokalna vlast uvjek i vazda okrenuta prema javom mjenju. Međutim, sve bitne teme ovoga grada rješavaju se bez znanja javnosti, i više se saznaje iz kuloara nego od zvaničnih institucija.

Politički dušebrižnici se brinu o tome da li je Amra Babić već inkasirala prvi milion ili na koji način je kupila podršku Budžetu za 2015. hodinu.

Očekivanja od 2015. godine.

Kadrovska politika s državnim uposlenicima i uz politički nepotizam. Da li su državni uposlenici na nivou preuzetih obaveza ili svojevrsni društveni i politički teret.

Amra Babić je tokom opštih izbora bila na strani Bakira Izetbegovića, dok je dio visočkog SDA bio više nego „tihićevski“ nastrojen. Dobila je i dosadašnje bitke na sjednicama Općinskog vijeća Visoko. Na pitanje da li se osjeća pobjednički kazala je:

Visoko ima jedan više nego izražen problem koji se zove „Centri moći“ ili siva eminencija ovog grada. Postoje pojedinci ili grupe koji se smatraju jedinim legitimnim izvorištem svakog misšljenja i političke volje ovog grada. Uz sve probleme s kojim se politički kadrovi susreću, to je jedan od ključnih razloga zbog kojih postaju ili perspektivni ili već „otpisani“. Formiranje Privrednog savjeta Općine Visoko je pokušaj da se taj problem riješi.

Amru Babić smo upitali čime bi bila zadovoljna na kraju 2015. godine.

Amra Babić, prva pokrivena načelnica u Evropi postala je politički brend SDA BiH, ali i Visokog. Upitali smo je kako danas gleda na tu „popularnost“ širih razmjera – van granica BiH.

Na kraju razgovora s Amrom Babić, načelnicom općine Visoko upitali smo je kako se nosi s obavezama majke. Supruga šehida postala je sa 24. godine života i pri tom ostala s tri maloljetna sina, danas odrasla mladića.

Na kraju ovog intervju ponavljamo novogodišnju čestitku.

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close