Video/foto: “Hadži hafiz Husni Numanagić, šejh i muftija na razmeđu vremena” autorice Amele Numanagić

Visočka Medresa „Osman-ef. Redžović”, sinoć je ugostila veliki broj posjetilaca i promotora knjige autorice Amele Numanagić “Hadži hafiz Husni Numanagić, šejh i muftija na razmeđu vremena”. Promotori ovog djela bili su dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu prof. dr. Ismet Bušatlić, muftija travnički mr. Nusret Abdibegović i direktor Medrese prof. Dženan Handžić.
Amela Numanagić, inaće jedan od izvršnih direktora ove odgojno-obrazovne ustanove, svoj diplomski rad je upotpunila istraživačkim zahvatime i narativnim predanjima te ih pretočila u knjigu koja već sada izaziva veliku pažnju čitateljstva.
Šejh, muftija i muderris Husni-efendija Numanagić spada u red onih muslimanskih intelektualac koji svojim životima – djelima i društvenom korišnošću, osim što obilježe vlastito vrijeme, ostave u nauk pregršt vrijednosti za generacije koje dolaze.
Istanbul (nosio je  stambolsku idžazetnamu), Medina i Kairo su centri u kojima je sticao znanje a Fojnica, Visoko i Travnik gradovi u kojima ga je zasijao. Doprinos  koji je dao tarikatskoj, islamskoj i općenito društvenoj zajednici u tom smislu je nemjerljiv.

U Video izvještaju donosimo razgovor s autoricom Amelom Numanagić:

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close