Video: ” Frutti-Funghi” Visoko i Općina Visoko – Razvoj savremene proizvodnje jagodičastog voća

Sporazuma između Općine Visoko i firme “Frutti-Funghi” Visoko, podrazumjeva petogodišnji poticaj poljoprivrednim – individualnim proizvođačima bobičastog voća. Općina Visoko će participirati sa 10%, odnosno 300 KM individualne proizvođače – po 50 proizviđača u svakoj sjetvenoj sezoni, proljetno i jesenjoj.
“Frutti-Funghi” Visoko će osigurati sve resurse za individualne proizvođače, te osigurati otkup i plasman cjelokupne proizvodnje. Proizvodnja će se odvijati uz edukaciju i stručni nadzor.

Današnji potpis sporazuma u Općini Visoko bio je prilika da akteri pojasne detalje ovog petogodišnjeg sporazuma.

U video izvještajima donosimo izjave:

Edin Zukan, vlasnik firme “Frutti-Funghi” Visoko:

Amra Babić, načelnica općine Visoko:

Emir Fejzović, šef Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj:

www.magazinplus.eu

Potpisan sporazum o saradnji sa firmom «Frutti -Funghi» Visoko

Danas je potpisan sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između Općine Visoko i kompanije «Frutti-Funghi» d.o.o Visoko kojim se definišu međusobna prava i obaveze u realizaciji programa «Razvoja savremene proizvodnje jagodičastog voća» na području općine Visoko.

Kako nam je objasnio Emir Fejzović, šef Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj, predmet ovog Sporazuma je provedba programa razvoja savremene proizvodnje jagodičastog voća na području naše općine u cilju zapošljavanja stanovništva u ruralnim mjestima.

Načelnica Babić je istakla da  potpisani Sporazum i ovaj projekt imaju za cilj pridonijeti većoj zaposlenosti stanovništva, povećanje konkurentnosti domaće proizvodnje, povećanje izvoza, smanjenje uvoza, te održivi razvoj.

-Maksimalan broj korisnika koji će biti odabrani tokom jedne godine iznosi do 100 korisnika, odnosno do 50 korisnika za proljetnu i do 50 za jesensku sadnju. Općina Visoko kao partner/sufinansijer projekta se obavezuje da će ove i u naredne četiri godine planirati sredstva za realizaciju ovog projekta i izvršiti odabir korisnika na osnovu javnog poziva, mišljenja komisije i sačinjene rang liste, a na osnovu propisanih kriterija, rekla je načelnica.

Edin Zukan direktor firme «Frutti-Funghi» kazao je da se Sporazum sklapa na period od pet godina i da je kompletan otkup i plasman proizvoda osiguran.

-«Frutti-Funghi» se obavezuje da će finansirati troškove podizanja zasada u sredstvima neophodnim za zasnivanje istih koji uključuju ali se ne ograničavaju na sadnice, prehranu, zaštitu zasada, sistem za navodnjavanje, stručnu i savjetodavnu pomoć u iznosu od 3.000,00 KM beskamatno po korisniku za minimalno jedan dunum ili maksimalno dva dunuma zemljišta ovisno o vrsti odabrane kulture iz grupe «jagodičasto voće» koja će biti zasađena, a u narednom periodu cilj je novih 500 dunuma zasada za 500 porodica, pojasnio je Edin Zukan.

 

Press Općine Visoko

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close