Video-Foto: Svečano obilježen 29. august – Dan općine Visoko

Manifestacija obilježavanja Dana općine Visoko, započela je otvorenjem međunarodnog rukometnog turnira”BE THE CHAMPION 2015 VISOKO”, dok su se stranice historije okretale na prelijepo uređenom ambijentu na lokalitetu Mila. Omladinski hor iz Zenice izveo je sjajan koncert, na mjestu na kojem je 1377 godine krunisan prvi bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić, za vrijeme čije vladavine je Bosna bila najmoćnija država na zapadu Balkana. Bogat kulturno – umjetnički program pratili su brojni gosti i zvanice. Grad Visoko, koji je kolijevka povelje, 28. augusta je na ovom lokalitetu sijao dodatnim sjajem i uz izložbu sugrađanina Adina Sirće, a cilj izložbe je upoznavanje sa osnovnim stavkama naše historije.

Polaganjem cvijeća na spomen kosturnicu borcima NOAR-a i Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima, nastavljeno je obilježavanje 29. augusta, Dana općine Visoko.

U Velikoj sali općine, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Visoko, dodijeljena su javna priznanja općine Visoko za 2015.godinu. Javno priznanje ”Povelja općine Visoko u 2015 godini” dodijeljena je Edinu Kajeviću za postignute rezultate, značajan doprinos u oblasti sporta i afirmaciji općine Visoko.

”Povelja općine Visoko za životno djelo” uručena je Senadu Hodoviću, za postignute rezultate i značajan doprinos u oblasti kulture, naučnom i obrazovnom području rada i djelovanja, te afirmaciji općine Visoko. Dobitnik ovogodišnje ”Povelje počasnog građanina”je Vejsel Tiryaki, načelnik općine Altindag, i to za značajne rezultate u razvoju i afirmaciji općine Visoko.

Općinska načelnica Babić obratila se prisutnim: ”Ovo je prilika da se sa dužnim poštovanjem sjetimo svih pojedinaca, institucija, privrednih kolektiva, organizacija i udruženja koji su svojim radom i zalaganjem dali doprinos razvoju Općine Visoko, ističući kako svi subjekti javnog života prepoznaju naš trud,namjere i nastojanja da Općinu Visoko vratimo na nivo prepoznatljivih, uspješnih i razvijenih općina”.

Današnjoj svečanosti obilježavanja Dana općine Visoko, prisustvovao je veliki broj gostiju iz kullturnog, javnog i političkog života, kao i ambasadori i drugi strani gosti.

Ovom prilikom, načelnica Babić je gostima predstavila i projekat Trga žrtava Srebrenice sa šetnicom.

Svečani dio postavljanja kamena temeljca za izgradnju nove zgrade Obdaništa u Prijekom, obradovao je kako odrasle tako i mališane, koji su svojim izvedbama uljepšali ovaj događaj.

Kamen temeljac su položili donator i prijatelj Visokog, Ahmed Alabras i načelnica Općine Visoko Amra Babić.

Nakon toga pristupilo se potpisivanju Ugovora o finansiranju izgradnje obdaništa.

U okviru obilježavanja 29.augusta, Dana općine Visoko, upriličena je i izložba kaligrafskih radova našeg sugrađanina, akademskog slikara, Mirze Mameledžije, nakon koje je upriličen svečani koktel za sve goste.

U nastavku pogledajte fotogaleriju sa obilježavanja Dana općine Visoko.

 

 

 

 

Za više fotografija KLIKNI!

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close