VIDEO Bakir 10 godina kasni: Entitetskim glasanjem Srbi sve zaustavljaju!

BOLJE IKAD NEGO NIKAD

VIDEO Bakir 10 godina kasni,ali je shvatio Silajdžića:Entitetskim glasanjem Srbi sve zaustavljaju!

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, napokon je sa 10 godina zakašnjenja od pada famoznog Aprilskog paketa kojim je trebao biti izmijenjen Ustav BiH, shvatio da je entitetsko glasanje glavna kočnica na evropskom putu BiH i da ga srpski zastupnici maksimalno koriste da blokiraju sve što njima nije po volji, piše novinska agencija Patria.

-Nismo zadovoljni entitetskim glasanjem koje je pretvoreno u čisto etničko glasanje, gdje nema ni Hrvata, ni Bošnjaka ni stranaca, gdje samo Srbi odlučuju o svemu što žele da zaustave, 156 zakona zaustavili bez ikakvog obrazloženja. Nezadovoljni smo kako se imenuje Ustavni sud RS i kako odluke donosi, kazao je Izetbegović.

Podsjećamo, Haris Silajdžić, bivši predsjednik Stranke za BiH i član Predsjedništva BiH okupio je 2006. godine probosanske snage i napravio probosanski front koji se protivio usvajanju Aprilskog paketa koji je u cjelosti bio poguban za državu, a njime bi enitetsko glasanje bilo dodatno zabetonirano. Glavan teza zagovornika tadašnjih ustavnih promjena bila je da Aprilski paket nije usvojen zbog „sujete Harisa Silajdžića“ i njegovog pokušaja da time stekne politički kapital i osvoji vlast.

A koliko je zapravo Silajdžić bio u pravu i vidio još tada pogubnost entitetskog glasanja za budućnost države, potvrdio je to 10 godina kasnije sam Izetbegović.

Tada je SDA, osim zastupnika Mehmeda Žilića, podržala Aprilski paket, odnosno betoniranje entitetskog glasanja, za koje danas predsjednik ove stranke kaže da je glavni problem.

Također, Izetbegović je svjesno ili ne, zaboravio da je upravo SDA najveći krivac, što danas u entitetskoj većini iz RS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH samo je jedan zastupnik Bošnjak, dok recimo 1996. li 1998. godine entitetsko glasanje nije bilo problem jer je bilo dovoljno zastupnika Bošnjaka iz RS.

Želja da se sva politička vlast i moć skoncentriše na Sarajevo i Federaciju BiH, brojni zakoni koje je SDA gurala i usvajala u parlamentu, a kojima su Bošnjacima povratnicima ugrožena bila sva prava ( boračka primanja, zdravstvena zaštita itd.) ukoliko nisu prijavljeni u Federaciji BiH, dovela je do osipanja bošnjačke glasačke mašinerije u RS, a jačanje u FBiH.

Kada je pak riječ o radu Ustavnog suda RS, Patria je već upozoravala na neustavan rad koji je na sceni više od decenije, ali niko se nije obazirao. Pročitajte OVDJE

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close