Video: Almedin Delahmetović, novi predsjednik Udruženja pčelara “Behar” Visoko

Izborna skupština Udruženja pčelara “Behar” Visoko održana je  u petak, 14. marta, u Velikoj sali općine Visoko.
Izvještaj o radu za prošlu, ali i za četverogodišnji mandat podnio je Meho Smajović, predsjednik u prethodnom mandatu.

U izbornom dijelu Skupštine UG pčelara “Behar” Visoko, izabrani su organi i tijela udruženja, a na vodećim mjestima – rukovodnim, imenovani su:

– Hajrudin Handžić, reizbor za predsjednika Skupštine udruženja.
– Almedin Delahmetović, novi predsjednik udruženja.

Udruženje pčelara “Behar” okuplja oko 80 do 90 aktivnih pčelara, u 2013. godini bilo ih je 83 s oko 1.900 košnica. Sa tim kapacitetima i relativno dobrim okolnostima u ovoj djelatnosti očekivani prinos bi trebao biti oko 30 tona meda.
Kako se radi o individualnim proizvođačima pouzdanih pokazatelja nema, a osim meda proizvode se matična mliječ, propolis, polen, pčelinji vosak i uzgoj novih pčelinjih društava.
Visočki pčelari ne koriste poticajna sredstva s federalnog nivoa, kako kažu, ta sredstva su više namjenjena preprodavcima “koji naš med mješaju s kineskim” nego domaćim proizvođačima.
U prošloj godini odobrena su im kantonalna poticajna sredstva na ime oko 1.300 košnica, ali im sredstva još nikada nisu uplaćena.

Izvještajno izborna skupština iskorištena je i za edukaciju članstva, te je upriličeno predavanje o temi “Bolesti pčela”, gost predavač bila je dr. Behija Dukić, docentica s Veterinarskog fakulteta u Sarajevu s Odjeljenja za dijagnostiku zaraznih bolesti pčela.

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close