Veterinarski fakultet može ocjenjivati proizvode za izvoz

Veterinarski fakultet u Sarajevu je s uspjehom prošao prvo nadzorno ocjenjivanje laboratorija, i odobreno je proširenje opsega akreditacije, odnosno povećan je broj akreditiranih ispitnih metoda, a što je potvrđeno na sastanku komiteta za akreditiranje Instituta za akreditaciju BiH, saznaje Fena od dekana Veterinarskog fakulteta prof. dr. Nihada Fejzića.

“Akreditacija ispitnih i dijagnostičkih laboratorija u skladu s odredbama Standarda ISO 17025 je veoma zahtjevan i dugotrajan postupak kojim se na nivou institucije potvrđuje usklađenost funkcija menadžmenta, opreme, prostora, kadrova, a sve radi pouzdanosti i preciznosti rezultata rada laboratorija. S aspekta države BiH, akreditirane laboratorije i metode su potvrda ispunjenosti međunarodnih obaveza i standard koji su ključni za odobrenje pristupa naših prozvoda na strana tržišta, a s aspekta prozvođača i potrošača u BiH, akreditirane laboratorije i ispitne metode su osnov za razvoj pouzdanosti u domaće proizvode i stabilan sistem javnog zdravstva”, ističe Fejzić.

Međutim kako navodi Fejzić ova akreditacija ne omogućava izvoz u zemlje EU, ali jeste ispunjavanje jednog od uvjeta i dokaz da BiH ima laboratorije koje su u stanju odgovoriti zadatku, ali izvoz ne zavisi samo od laboratorija.

Kako navodi profesor Fejzić, Veterinarski fakultet Sarajevo je najveća i najkompleksnija dijagnostička institucija u BiH. Akreditirane laboratorije fakulteta razvijaju se za testiranje koje počinje na nivou farmi, hrane za životinje, zdravlja životinja, bolesti koje se prenose na ljude, proizvoda, radiološke kontaminacija i na kraju pretraga na mikro toksikante, rezidue toksičnih materija u finalnim proizvodima.

“Do kraja godine očekujemo da dio dijagnostičkih aktivnosti prenesemo u novoizgrađenu laboratoriju na Stupu u Sarajevu, što će nas po kvalitetu opreme i prostora definitivno postaviti u rang regionalnih vodećih institucija iz oblasti dijagnostike zdravlja životinja i hrane”, navodi dekan Veterinarskog fakulteta Nihad Fejzić.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close