Veliki međunarodni uspjeh Instituta za mjeriteljstvo BiH

Institut za mjeriteljstvo BiH (IMBIH) iz dana u dan bilježi uspjehe na međunarodnom planu i predstavlja Bosnu i Hercegovinu na najbolji način u najvažnijim svjetskim i evropskim mjeriteljskim institucijama i tijelima. 25. i 26. novembra u prostorima 

Njemačkog nacionalnog mjeriteljskog instituta (PTB) u Berlinu održan je sastanak Komiteta evropskog programa za istraživačko mjeriteljstvo (EMRP Committee), na kojem je objavljen spisak projekata koji će biti finansirani i čija će realizacija započeti u proljeće 2014. godine. U konzorcijima ovih projekata pojavljuju se najprestižniji evropski nacionalni mjeriteljski instituti, a sva četiri projekta u čijim konzorcijima se nalazi Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine našla su se na vrhu ove liste.

„Radi se o tri projekta iz oblasti energije: „Measurement tools for Smart Grid stability and quality“ (Alati za mjerenje stabilnosti i kvaliteta tzv. „Pamtene mreže“), „Metrology for biogas“ (Mjeriteljstvo u oblasti biogasa) i „Sensor development and calibration method for inline detection of viscosity and solids content of non-Newtonian fluids“ (Razvoj senzora i kalibracione metode za detekciju viskoznosti i sadržaja čvrste tvari u nenjutnovskim fluidima), kao i jedan projekat iz oblasti okoliša „Metrology for essential climate variables“ (Mjeriteljske karakteristike esencijalnih klimatskih varijabli). U konzorcijima navedenih projekata se pored našeg Instituta za mjeriteljstvo nalaze i nacionalni mjeriteljski instituti Njemačke, Holandije, Velike Britanije, Turske, Francuske, Švedske, Austrije. Važno je napomenuti da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja iz regiona koja je ostvarila učešće u projektima EMRP-a. Učešće u navedenim projektima je od strateškog značaja kako za Institut za mjeriteljstvo BiH tako i za razvoj nauke i industrije u našoj zemlji. U procesu apliciranja na projekte i formiranja radnih konzorcija pažljivo su birana interesna područja projekata koja su usko vezana sa strateškim interesima u BiH. IMBiH je nakon formiranja konzorcija ostvario kontakte sa interesnom skupinom koju je i obavijestio o detaljima projekta. Tako se kao „stakeholderi“ na projektima pojavljuju Nezavisni operater sistema BiH – NOS, Iskraemeco d.o.o. BiH, Državna regulatorna komisija za električnu energiju BiH – DERG, Sarajevogas d.o.o., Hidrometeorološki zavod FBiH. Iza svih ovih projekata i naših dosadašnjih međunarodnih uspjeha stoji naš angažovan i vrijedan tim naučnika i istraživača.“ – kazao je Zijad Džemić, direktor Instituta za mjeriteljstvo BIH.

Katarina Hafner, uposlenica i predstavnica IMBIH u EMRP komitetu, naglasila je da su osim navedenog potvrđena i učešća istraživača Instituta za mjeriteljstvo BiH na projektima putem tzv. „mobility grant-ova“. „Na Holandskom mjeriteljskom institutu (VSL) ostvarili smo učešće na dva projekta: karakterizacija energetskih gasova i uspostava tzv. pametne (električne) mreže (smart grid). Oba projekta zbog svoje obimnosti i izuzetnog značaja doživjet će i nastavak kroz projekte koji započinju naredne godine. Na Engleskom mjeriteljskom institutu (NPL) naš Institut učestvuje na dva projekta koja se tiču vremena i frekvencije. Naime, radi se o uspostavi optičkih satova koji dostižu frekvencijsku nesigurnost od 10-17 i time nadmašuju najbolje atomske satove. Na NPL-u učestvujemo i na projektu razvoja novog kilograma, što je jedan od najprestižnijih projekata u naučnom smislu. Na Njemačkom institutu (PTB) radimo na projektu iz oblasti mjerenja dužine, dok na italijanskom (INRIM) učestvujemo na projektu vezanom za mjeriteljstvo u meteorologiji, tj. mjerenja vezana za klimatske promjene. Na Turskom institutu (UME) sudjelujemo na projektu vezanom za temperaturna mjerenja u industriji“ – dodala je Katarina Hafner.

Institut za mjeriteljstvo BiH je na ovaj način postigao afirmaciju u evropskim naučnim krugovima i otvorio vrata za učešće na budućim projektima Evropskog programa za inovacije i istraživačko mjeriteljstvo (EMPIR) koji starta iduće godine. Zahvaljujući svom stručnom i angažiranom timu sigurno je da će ostvariti još mnoge uspjehe i uveliko približiti Bosnu i Hercegovinu evropskim i svjetskim trendovima u oblasti mjeriteljstva.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close