Većini kantona u Federaciji BiH prijeti bankrot

Većina kantona u Federaciji BiH /FBiH/ nalazi se pred bankrotom, deficit se mjeri stotinama miliona maraka, a vlasti već pripremaju teren za “kriznu komunikaciju”, jer neće biti novca za isplatu najmanje jedne, najvjerovatnije, decembarske plate.

Ovogodišnji ukupni gubitak vlada u najvećim kantonima u FBiH prelazi 400 miliona maraka, od čega je gotovo polovina u Kantonu Sarajevo.

Finansijski kolaps u kantonima biće najveći udar na stanovništvo, ali i cijelu ekonomiju, jer je najveći broj budžetskih korisnika čije su plate bile jedini motor potrošnje u BiH upravo na kantonima, piše “Dnevni avaz”.

Sarajevski dnevnik navodi da će prosvjetni radnici i policajci, zaposleni u velikim kantonalnim administracijama i javnim preduzećima, biti prvi na udaru. U većini kantona plate već kasne po najmanje mjesec, a upućeni tvrde da se vlasti, posebno u Sarajevu, spremaju “da ukradu” jednu platu i tako prevaziđu gubitak.

List tvrdi da je najgora situacija u Kantonu Sarajevo, što je ekonomski i finansijski apsurd, a gdje, prema nezvaničnim saznanjima, budžetski deficit iznosi čak 190 miliona maraka.

Premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković /SDA/ javno priznaje da je deficit veći od 100 miliona KM, ali posljednje analize pokazuju da je on skoro dvostruko veći.

Ugrožena su primanja za više od 10.800 budžetskih korisnika, a, ako oni ne budu imali novca za potrošnju, i ono malo ekonomske aktivnosti u FBiH odumrijeće i pitanje je dana kada bi se to moglo odraziti i na penzioni fond, piše list.

U Tuzlanskom kantonu zvanični gubitak u tri kvartala veći je od 63 miliona maraka. Međutim, nezvanični izvori upozoravaju da je situacija mnogo teža i da bi deficit mogao da dostigne 100 miliona KM.

Ukupni iznosi deficita u Srednjobosanskom /SBK/ i Hercegovačko-neretvanskom kantonu /HNK/ manji su, jer su i budžeti nekoliko puta manji od sarajevskog, ali prelaze 10 odsto ukupnog budžeta.

Zvanično, u HNK nominalni deficit iznosi 13 miliona maraka za devet mjeseci.

Slična je situacija i u SBK-u čije je sjedište u Travniku. Kantonalni ministar finansija Zdravko Gavranović priznao je da su prihodi za 10 odsto manji nego prošle godine i da se očekuje višemilionski gubitak na kraju godine, koji će se približiti iznosu od 15 miliona KM.

U Unsko-sanskom kantonu se nadaju da će budžetski deficit biti najmanje jednak prošlogodišnjem.

(Avaz)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close