Većini je politika borilište za zgrtanje bogatstva

Imovinski kartoni koje su Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH dostavili kandidati na ovogodišnjim općim izborima u BiH još jednom su dokazali da je za većinu kandidata bavljenje politikom cilj brzog bogaćenja, a ne bavljenje problemima građana i države. Rijetki su oni poput Fahrudina Radončića, lidera SBB-a, koji je na političku scenu stupio kao već ostvaren i uspješan industrijalac.

Nema ideja

Politički analitičari, sociolozi i psiholozi jednoglasno ocjenjuju za “Avaz” da je jedina uspješna investicija za većinu vladajućih političara bila – ući u vlast i imati direktnu kontrolu nad javnim nabavkama, poslovima, biznisima…

Profesor Srđan Vukadinović, sociolog i politički analitičar, kaže da je u BiH postalo skoro pa pravilo da se u politiku ulazi kao izuzetno siromašan čovjek, a izlazi kao bogataš i navodno uspješan. Smatra da su političari na vlasti još bogatiji nego što to prikazuju u imovinskim kartonima, ali da manipuliraju tim podacima, jer ih niko ne provjerava.

Arapović: Od ničega do nečega kratak put

– Što je najgore, političari koji su ušli u vlast politiku ne doživljavaju kao političku arenu u kojoj se nadmeću političke ideje, programi i politička inventivnost, nego je vide kao jedno borilište za zgrtanje bogatstva – kaže Vukadinović.

Većina bh. političara upravo je preko politike došla do bogatstva, ocjenjuje za “Avaz” i Adis Arapović, politički analitičar i projekt-menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI).

Lični interes

– Politika u BiH je najisplativije zanimanje u kojem od ničega do nečega biva vrlo kratak put. Jedan od načina da to promijenimo jeste da vidimo šta se to desilo s imovinom ovih političkih fosila koji su već duže od 15 godina na političkoj sceni, šta su imali prije četiri godine, prije osam, ili prije 12 godina, i da li je to sada ekvivalentno njihovim platama na pozicijama koje su obnašali. U velikom broju slučajeva to nije ekvivalentno, a to onda već miriše i na neke nezakonitosti, korupciju, ili naprosto zloupotrebu položaja zarad ličnog, a ne javnog interesa – kaže Arapović.

Radončić pokazao da ne želi ostvariti dobit od politike

– Kada bi htjeli raditi za narod i dobrobit građana, političari onda ne bi imali plaće od tri, četiri, pet hiljada KM te razne druge beneficije. Ponašali bi se upravo onako kao Fahrudin Radončić, lider SBB-a, koji je, dok je bio ministar sigurnosti, davao kompletnu plaću sindikatima policije.

Na taj način pokazao je da ne želi ostvariti dobit od politike i poslao jedinstvenu poruku u BiH, ali uobičajenu za zapadne demokratije da ljudi koji su se obogatili svojim radom, pa ušli u politiku, ne teže bogaćenju na račun naroda i iz politike izlaze istog imovinskog stanja kao što su i ušli, što se ne može reći za većinu bh. političara – ističe Vukadinović.

Prohić: Tako će biti sve dok pravosuđe ne bude funkcioniralo

Prohić: Moral je iluzija

Ibrahim Prohić, politički analitičar i psiholog, za “Avaz” kaže da je nezakonito i nemoralno bogaćenje političara u BiH uzelo maha, jer nema sankcija.

– Tako će biti sve dok ne bude funkcionirao temeljni stub države, a to je pravosuđe. Dotle, oslanjati se na moral političara jedna je zabluda i iluzija. Oni se uopće ne bave onime što bi politika po definiciji trebala raditi, a to znači da uređuje društvo, humanizira odnose i da povećava društvenu efikasnost. Naprotiv, oni su cijelu politiku sveli na lični ili partikularni interes i obezvrijedili dotle da se politika svodi na instrument za lično bogaćenje – naglašava Prohić.

Autor: S. DEGIRMENDŽIĆ – Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close