Većina ne vjeruje da će se do 1. oktobra naći zajedničko rješenje o presudi Sejdić-Finci

Predstavnici većine stranaka iz FBiH ne vjeruju da će politički lideri u ovom enitetu do 1. oktobra usaglasiti zajedničko rješenje o provođenju presude “Sejdić i Finci”, dok su nešto optimističniji u vezi se uspostavom mehanizma koordinacije, koji je, takođe, uslov da BiH može aplicirati za članstvo u EU.

Optimizam o svima prihvatljivom modelu izbora članova Predsjedništva BiH u skladu sa presudom “Sejdić i Finci” u petak je splasnuo iako su dan ranije rukovodstva SDA i HDZ BiH saopštila da su međusobno usaglasili principe ispunjavanja ove presude.

Budući da su stranke iz RS ustrajale u svom zahtjevu direktnog izbora jednog člana Predsjedništva BiH iz ovog entiteta, još se čeka da stranke iz FBiH podrže prijedlog SDA-HDZ BiH koje takođe zagovaraju direktan izbora druga dva člana Predsjedništva BiH iz FBiH ili da nađu drugi, ali svima prihvatljiv način izbora.

Kako bi domaći lideri na sastanak u Briselu sa Štefanom Fileom, evropskim komesarom za proširenje 1. oktobra mogli otići bar sa nazakama sporazuma o uslovima “Sejdić i Finci” i mehanizam koordinacije, najavljeno je organizovanje zajedničkog sastanka u ponedjeljak na “domaćem terenu”.

Lideri ostalih parlamentarnih stranaka iz FBiH (SDP-a, SBB-a i HDZ 1990) u petak su s rezervom komentarisali dogovor SDA-HDZ BiH koji podrazumijeva direktan izbor dva članova Predsjedništva BiH iz Federacije kao jedinstvene izborne cjeline, ali bi je pri obračunu broja glasova činila dva izborna područja.

“Nakon njihovog sastanka razgovarao sam i sa Čovićem i sa liderima SBB-a i HDZ 1990 pa sam zaključio da oni nemaju nikakav papir sporazuma, a kamoli potpisan dogovor”, rekao je u petak Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP BiH.

On je SDA i HDZ BiH optužio da su “nam pojeli sve vrijeme” od sredine avgusta u najavama da će dogovoriti pitanje “Sejdić i Finci”, a rezultata nema.

“SDA i HDZ BiH različito čitaju i doživljavaju i Ustav BiH, kako će tek na isti način čitati ono što jesu dogovorili, a zapravo i nisu dogovorili. Naš stav je nepromijenjen – nema dalje podjele BiH kroz provođenje presude ‘Sejdić i Finci’ i dalje nacionalne segregacije”, poručio je Lagumdžija istakavši da će se odazvati pozivu za sastanak koji bi mogao biti održan u ponedjeljak.

On je odbacio optužbe Dragana Čovića, lidera HDZ BiH, da je SDP odustao od već dogovorenog rješenja o uspostavi mehnaizma koordinacije u evropskim integracijama. Lagumdžija je ustvrdio da je Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH), predsjedavajući Vijeća ministara BiH, nakon nedavno dogovora enitetskih premijera o ovom uslovu EU dostavio “neprihvatljiv model koordinacije po kojem bi se u BiH o jednom poglavlju u pregovorima sa EU dogovarali 20 godina”.

“SDP zagovara mehanizam koordinacije koji u potpunosti prati ustavnu strukturu zemlje”, napomenuo je Lagumdžija, a za ovaj dio principa založili su se ranije i Željka Cvijanović i Nermin Nikšić, premijeri RS i FBiH.

Da su domaći lideri mnogo bliže dogovoru o ovom mehanizamu nego o pitanju “Sejdić i Finci”, smatraju i Fahrudin Radončić i Martin Raguž, predsjednici SBB-a i HDZ 1990.

“Ono što sam u razgovoru čuo od Čovića, nisam shvatio da ima bilo kakvog sporazuma sa SDA. Navijamo da naprave dogovor, ali ne možemo podržati ništa unaprijed”, rekao je Radončić.

Na pitanje šta će kao lider SBB-a reći 1. oktobra Fileu, Radončić je odgovorio da prave ozbiljnu strategiju, te da će sačekati da vide šta će uraditi SDA i HDZ.

“Ako oni naprave nekakav potentan politički plan, mi ćemo ga rado podržati. U ovoj situaciji sam pesimista. Možda nešto uradimo po pitanju koordinacijskog mehanizma. Što se tiče presude ‘Sejdić i Finci’, vidite i sami da neko to doživljava kao provođenje presude, a neko kao kompletno rješavanje hrvatskog problema u BiH”, kazao je u petak Radončić.

Raguž je ocijenio da trenutno nema garancija da postoji i naznaka svima prihvatljivog rješenja o presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju “Sejdić i Finci”, donesenoj prije gotovo četiri godina i koja nalaže da se pravo kandidovanja za Predsjedništvo i Dom narod BiH omogući i pripadnicima nacionalnih manjina.

“Intenzivirani su međusobni razgovari kako bismo u ova tri dana usuglasili bar jedan uvjet EU. Fokus je trenutno na mehanizmu koordinacije, gdje sam umjereni optimista da se možemo dogovoriti prije susreta sa komesarom Fileom”, izjavio je Raguž.

Upozorio je da, ukoliko 1. oktobra zvaničnicima EU bh. lideri pokažu da se nisu spremni dogovarati, BiH puno gubi na putu ka EU, prije svega gubiće značajne finansijske fondove Unije.

Apel vlastima

Članovi Komiteta ministara Savjeta Evrope apelovali su na vlasti i političke lidere u BiH da ulože napor da se postigne konsenzus u trećem krugu dijaloga na visokom nivou o procesu pristupanja EU 1. oktobra, imajući u vidu da će naredni opšti izbori biti održani u oktobru 2014. godine.

Komitet traži od vlasti BiH da pruže konkretne informacije o rješenjima koja su politički lideri usvojili o ustavnim i zakonskim amandmanima, kao i jasan raspored za njihovo usvajanje.

RS ima utvrđen stav

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, rekao je da RS ima utvrđen stav o provođenju odluke “Sejdić i Finci, a to je direktan izbor člana Predsjedništva BiH iz RS.

Nakon sastanka u petak sa Draganom Čovićem, liderom HDZ BiH, Dodik je rekao da se traži rješenje u FBiH i da će podržati bilo kakav dogovor relevantnih političkih faktora u tom entitetu.

“Suština je da jedan narod ne može da bira predstavnike drugog naroda”, kazao je Dodik.

Čović je ocijenio da je postignut napredak u razgovorima o provođenju odluke “Sejdić i Finci” sa predstavnicima SDA.

“Daleko smo otišli. Ostalo je puno elemenata i detalja koje trebamo dogovoriti”, kazao je Čović, pišu Nezavisne.

 

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close