Većina javnih nabavki se dogovara u četiri oka!

Za prvih šest mjeseci ove godine nivo netransparentnih javnih nabavki u BiH dostigao je rekordan iznos od čak 72,2 posto, pokazalo je istraživanje Udruženja građana “Tender” iz Banje Luke.

Direktni sporazumi

To su alarmantni podaci, upozoravaju iz ovog udruženja. Svega 27,8 posto javnih nabavki u našoj zemlji obavljeno je putem javnih oglasa, što je jasan pokazatelj da se većina kompanija i institucija u BiH odlučuje za tzv. direktne sporazume bez pregovaračkih postupaka i objava.

Rajko Kecman, predsjednik Upravnog odbora Udruženja “Tender”, kaže za “Dnevni avaz” da su ovakvi rezultati samo potvrdili njihove crne analize da je korupcija prilikom javnih nabavki u BiH u stalnom porastu te da nekontrolirano raste.

 

Kecman: Katastrofalni podaci

 

– Dok Hrvatska i Srbija idu naprijed, smanjuju broj direktnih sporazuma, a povećavaju broj otvorenih postupaka, u BiH je sve obrnuto. Rezultati za prvih šest mjeseci ove godine ustvari pokazuje da se povećava broj tajnih nabavki, da se sve radi direktnim sporazumima i dogovorima u četiri oka. Ovakvi rezultati su poražavajući – tvrdi Kecman.

On upozorava da je i od 27,8 posto tendera koji su realizirani putem javnih oglasa, njih čak 37 posto poništeno, nakon čega su firme i institucije kasnije, umjesto otvorenog, ponovo išle na direktni sporazum.

Više cijene

– Postoji realna opasnost da od četiri milijarde KM, koliko se godišnje ukupno utroši u javnim nabavkama u BiH, do kraja ove godine oko milijardu završi u privatnim džepovima. Jer, korupcija je najprisutnija tamo gdje se niko ne može žaliti. Cijene u direktnim postupcima uobičajeno se uvećavaju od 20 do 60 posto u odnosu na iste koje ponuđači nude u otvorenim postupcima – kaže Kecman.

Šta krije Agencija za javne nabavke?

Kecman tvrdi da Agencija za javne nabavke BiH već dvije i po godine ne objavljuje izvještaj o javnim nabavkama. On tvrdi da je posljednji izvještaj objavljen za 2010. godinu.

– U Agenciji neće da objave rezultate, jer znaju da su oni katastrofalni. Jednostavno, kriju podatke. Ne žele da se brukaju, kako sebe tako ni državu. Dok Hrvatska i Srbija prave izvještaje svakih šest mjeseci, mi čekamo godinama. Na ovaj način kriju podatke i od stranaca u BiH – kaže Kecman.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close