Večeras počinje 65. međunarodni filmski festival u Berlinu

U Berlinu večeras počinje 65. Međunarodni filmski festival – Berlinale, na kojem se 19 filmova takmiči za nagradu “Zlatni medvjed”.

Festival će otvoriti ostvarenje španske rediteljice Izabele Koakse “Niko ne želi noć” (Nobody wants the night) s francuskom glumicom Žilijet Binoš.

Ovaj film će biti premijerno prikazan baš u zvaničnoj konkurenciji Berlinalea, festivala koji će potrajati do 15. februara.

Novi filmovi Terensa Malika i Pitera Grineveja su među prvim odabranim ostvarenjima koja će također biti prikazana na Berlinskom festivalu.

Organizatori festivala su naveli da će Malikov “Knight of Cups”, u kojem glume Kristijan Bejl, Kejt Blanšet i Natali Portman, isto će tako imati svjetsku premijeru u takmičarskom dijelu Berlinalea.

Britanski reditelj Piter Grinevej na festivalu će se pojaviti s novim ostvarenjem “Eisenstein in Guanajuato”.

Među ostalim filmovima koji će biti prikazani na festivalu, biće i rediteljski debi Hajra Bustamantea iz Gvatemale “Ixcanul Volcano”, kao i filmovi njemačkog režisera Andreasa Drezena “As We Were Dreaming” i njegovog britanskog kolege Endrjua Hejga “45 Years”.

Žiri na prvom u godini velikom evropskom filmskom festivalu predvodiće američki režiser Daren Aronofski, koji će, zajedno sa svojim kolegama, izabrati dobitnike Zlatnog medvjeda i drugih nagrada.

Međunarodni filmski festival u Berlinu je osnovan 1951. a od 1978.
godine redovno se održava svake godine u februaru. Smatra se najposjećenijim filmskim festivalom na svijetu, s 274.000 prodatih ulaznica svake godine.

Na festivalu bude prikazano do 400 filmova, a oko 20 njih se nalazi u takmičarskom programu za Zlatnog i Srebrnog medvjeda.

www.magazinplus.eu – BHRT

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close