Večeras nastupio sveti muslimanski mjesec ramazan

Zalaskom sunca, večeras je nastupio sveti muslimanski mjesec ramazan. Kako javlja novinar agencije Anadolija (AA), početak posta nastupa sutra, u utorak, 09. jula.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH), ovogodišnji mjesec ramazan ima 30 dana i završava se u četvrtak, 08. augusta 2013. godine, kada nastupa Ramazanski bajram.

”Neka ovogodišnji ramazan potakne u našim pojedinačnim životima i u našem zajedničkom životu solidarnost, ramazansku, islamsku, ljudsku. Zato u ovoj prilici, čestitajući vam nastupajući mubarek mjesec ramazan, moleći skrušeno Boga da nam podari svako dobro, izražavam svoju nadu da ćemo uvijek, a u toku mjeseca ramazana posebno, nastojati jedni drugima pomagati na svaki način na koji to budemo mogli”, istakao je reisu-l-ulema IZBiH mr. Husein ef. Kavazović.

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Božije zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

Prema islamskom učenju, u ovom odabranom mjesecu nalazi se noć Lejletu-l-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije objave Kur'ana i noć Bedra, historijskog događaja koji je snažno usmjerio povijest islama.

Bošnjaci, pored posta i klanjanja teravih-namaza od dvadeset rekata, ramazan provode nastojeći što više učiti i razumijevati kur'anski tekst, prisustvovati mukabelama,  jutarnjim i popodnevnim izučavanjima Kur'ana. Također, druže se na zajedničkim iftarima i sehurima, razvijaju  duh međusobne solidarnosti, te nastoje izvršiti obavezu koja proističe iz propisa zekata i sadekatu-l-fitra.

”Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini tokom mjeseca ramazana realizirat će brojne aktivnosti koje, pored ostalog, uključuju posjete džematima i druženje s džematlijama, održavanje prigodnih predavanja i programskih sadržaja povodom mubarek noći”, istaknuto je iz Rijaseta IZBiH.

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close