Večeras Lejletu-l-Kadr, 27. noć ramazana – noć iskrene pobožnosti

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice, večeras je 27. noć ramazana 1435. godine po Hidžri, a koja se u tradiciji muslimana obilježava kao noć Lejletu-l-Kadr.

Centralna svečanost bit će upriličena u Gazi Husrev-begovoj džamiji, poslije teravih-namaza. Tom prilikom vaz će kazivati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, a na kraju programa bit će proučena kadrska dova. Zikr u noći kadra predvodit će h. hfz. Ismet ef. Spahić  01.00 sati.

Također, Islamska zajednica je označila ovu noć kao noć znanja, nauke i obrazovanja, te se u tu svrhu organiziraju dobrotvorne akcije prikupljanja sredstava za obrazovne ustanove Islamske zajednice.

Ali što je doista Lejletu-l-Kadr, zašto je ova noć toliko posebna, koje su specifičnosti ove mubarek noći, te što treba moliti u ovoj lijepoj noći, o tome za Agenciju Fena govori Zahid ef. Mujkanović, imam u džematu Ugorsko, Medžlis IZ-a Sarajevo.

Naime, u toj noći 610. godine u pećini Hira na brdu Nur, nedaleko od Mekke, spušten je Kur'an na zemaljsko nebo (Bejtu-l-izze) i Muhammedu a.s. objavljeno prvih pet ajeta iz poglavlja El-Alek. Nakon ovog događaja, Muhammedu a.s. je Kur'an postupno objavljen u naredne 23 godine.

U noći Lejletu-l-Kadr počelo je objavljivanje Kur'ana, a Uzvišeni Allah o tome govori upravo u suri „Kadr”: Mi smo ga počeli objavljivati u noći Kadr, a šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci, meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake, sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane (El-Kadr, 1-5).

– Značenje ove sure govori o vrijednostima te noći, te Uzvišeni Allah kaže da je ta noć bolja od hiljadu mjeseci, a to znači da u njoj možemo zaraditi sevapa koliko bismo zaradili radeći dobra djela u toku nepune 84 godine, tj. kada bismo sve naše sevape zarađene u toku cijelog života uporedili sa sevapima koje možemo zaraditi u noći Lejletu-l-Kadr, ovi drugi bi prevagnuli – kaže Mujkanović.

Također, pojašnjava, u ovoj noći možemo zaraditi oprost grijeha, a to nam je, itekako potrebno. Niko od nas ne može kazati da nema grijeha ili da ih ima malo.

– Svi mi imamo grijeha i zato nam je potreban Allahov oprost a noć Lejletu-l-Kadr je najbolja prilika za to. Poslanik Muhammed a.s. kaže : Ko provede noć Lejletu-l-Kadr u ibadetu iskreno vjerujući u Allaha i računajući na sticanje njezinih blagodati, bit će mu oprošteni prošli grijesi- kazao je on.

Mujkanović naglašava da u zadnjoj trećini ramazana (noć Lejletu-l-Kadr posebno) Uzvišeni Allah ne odbija dovu. Noć Lejletu-l-Kadr je noć primanja dova.

– Ne treba potcjenjivati dovu. Tačno je da mi trebamo uraditi sve što je u našoj moći i onda od Allaha tražiti pomoć, ali dova ima svoje mjesto. Nije Allahov Poslanik, a.s. uzaludno od Allaha tražio oprost 70 puta u jednom danu, iako je bio bezgrešan. Dakle, dova ima svoje mjesto i treba je što više prakticirati – ističe on.

Smatra da je oslobađanje od vatre vrhunac blagodati mjeseca ramazana i njegove zadnje trećine, jer kako on kaže, kada Allah nekoga oslobodi od vatre, neće ga ponovo vratiti u nju, jer On je Plemenit i Milostiv.

– Ne treba biti neki veliki pobožnjak pa očekivati oslobađanje od vatre. Pokažimo makar malo iskrene potčinjenosti Allahu, iskreno osjetimo da bez Njega ne možemo nijedan dah udahnuti, pokažimo makar malo međusobne ljubavi, poštovanja, pažnje – ističe Mujkanović.

Da bi sve ove vrijednosti u ramazanu ostvarili, Mujkanović savjetuje vjernike da bi ovu noć trebali provesti u obaveznom i dobrovoljnom ibadetu, molitvi, posjetiti naše džamije u kojima se odvijaju različite aktivnosti, učiti Kur'an, zikrullah, veličanje Allaha, sadaku, milostinju, udijeliti, pržiti pomoć kome je ona potrebna.

Musliman treba znati da ga milost i vrijednosti ove odabrane noći mogu mimoići, a za to razlog može biti, mržnja, netrpeljivost, zavist, prijezir, neprijateljstvo prema muslimanima, te kidanje rodbinskih veza, kao i griješenje.

– Teško je zamisliti iskrenog vjernika koji, posebno u zadnjoj trećini ramazana ustrajava u grijehu i zbog toga je i zaslužio da ga prođe vrijednost ove mubarek noći, kazao je za Agenciju FENA Zahid ef. Mujkanović, imam u džematu Ugorsko, Medžlis IZ-a Sarajevo.

Po mišljenju ef. Mujkanovića, najbolje je učiti sljedeću dovu koju je prenio Muhammed a.s. a ona glasi : ” Allahumme inneke ‘afuvvun tuhibbul-‘afwe fa’fu ‘anni”, što u prijevodu znači: Allahu moj, Ti si Onaj koji oprašta, Ti voliš da praštaš, pa, oprosti meni!

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close