Večeras iza akšam-namaza nastupa nova 1436. hidžretska godina

Muslimanska nova 1436. hidžretska godina, po lunarnom kalendaru, nastupa večeras sa zalaskom sunca u 17.55 sati.

(Fena)

Na kretanju mjeseca zasnovan je hidžretski kalendar (takvim) u kojem se računaju godine po Hidžri, odnosno, od godine u kojoj je Muhammed, a.s. doselio iz Mekke u Medinu. To je bilo 8. rebiu-l-evvela, u ponedjeljak, 20. septembra 622. godine Miladskog kalendara.

Sloboda, ljubav, humanost

Od tog događaja počinje računanje vremena muslimanskog kalendara, a ovaj historijski događaj muslimani su uzeli za početak svoje ere.

– Hidžra simbolizira put slobode, ljubavi, humanosti. Poslanik Muhammed i ashabi nisu došli u Medinu da bi uživali u raskoši, nego su napustili svoje domove, kako bi širili poruku od Uzvišenog Allaha – kazao je u izjavi za Fenu dr.Ferid ef. Dautović, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Sarajevo.

Podsjeća da je s dolaskom u Medinu, Muhammed a.s. učinio važan korak u stabilizaciji medinskog društva time što je bratimio muhadžire (izbjeglica, iseljenik) i ensrije (pomagači), a tim prijateljstvom oni koji su napustili svoje domove se nisu osjećali izgubljenima, jer su našli utočište kod prijatelja.

– Na taj način je promovirana i došla do izražaja humana ideja da se pomažu oni kojima je pomoć potrebna, koji su ostali bez imovine i oni koji su morali iseliti radi Allahove vjere – istakao je Dautović.

Naglasio je da je također poruka hidžre i hadisa u kojem se kaže da je muhadžir osoba koja napušta ono što je grijeh.

– U vremenu u kojem mi živimo, naša najbolja hidžra je ako iz grijeha u kojem živimo napravimo iskorak ka dobru, da budemo bolji i da ostavimo grijeh i neka svoja moralna posrnuća – poručio je ef. Dautović.

Po mišljenju hafiza Sulejmana Bugarija, hidžra, iseljenje ashaba iz Mekke u Medinu, škola je za sva vremena u kojoj učimo kako osmisliti život, na šta trošiti energiju i ulagati napor, kako imati i osigurati dom, zajednicu i društvo na oba svijeta.

Naglasio je da je hidžra događaj koji je vezan za svakog čovjeka kako bi shvatio svoj položaj na zemlji, te razumio prošlost, sadašnjost i budućnost, stoga je hidžra ogledalo ljudskih ponašanja na kojem se reflektiraju i vrijednosti i negativnosti.

Svečanost u Sarajevu

S obzirom na to da se vjernici raduju tom danu, danu u kojem su prve generacije vjernika, svojim zalaganjem, imetkom i životima trasirali put čovjekovog izbavljenja i oslobađanja, Medžlis Islamske zajednice Sarajevo će povodom obilježavanja Nove 1436. hidžretske godine organizirati akademiju pod nazivom “U Medinu pošao bih…”

Akademija će biti održana večeras u Kuvajtskoj džamiji na Čengić Vili, poslije akšam-namaza, u 18.10 sati.

Program će izvesti Hor Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, a u okviru programa prigodna predavanja održat će dr. Ferid ef. Dautović, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Sarajevo i dr. Enes-ef. Ljevaković, muftija Sarajevski.

Nakon svečanog programa, od 19.50 do 20.00 sati, na platou ispred džamije biće upriličen vatromet.

Hidžretska godina traje 354 dana, a sastoji se od 12 mjeseci. Jedanaest dana je kraća nego u sunčevom kalendaru. To čini da se datum Hidžretske Nove godine razlikuje svake godine.

Hidžretski kalendar je službeni kalendar u mnogim islamskim zemljama, a posebno u Saudijskoj Arabiji. Druge islamske zemlje koriste gregorijanski kalendar a okrenuti su hidžretskom kalendaru samo za vjerske potrebe.

Hidžretska nova godina je državni praznik u zemljama kao što su: Bangladeš, Komori, Džibuti, Egipat, Indonezija, Irak, Iran, Jordan, Kuvajt, Libanon, Libija, Malezija, Maldivi, Mauritanija, Maroko, Senegal, Sudan, Tunis, Ujedinjeni Arapski Emirati i Jemen.

Muslimani kako Bosne i Hercegovine tako i Balkana, Hidžretsku Novu godinu obilježavaju prigodnim predavanjima, učenjem Kur'ana, mevludima, ilahijama i kasidama.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close