Vatrić: Milioni maraka nisu dostupni za privredu iz nerazumljivih razloga

Predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Omer Vatrić izjavio je jučer da milioni maraka iz zajma koga administrira Svjetska banka nisu raspoloživi za podršku malih i srednjih preduzeća iz nerazumljivih razloga.

Vatrić je na konferenciji za novinare u Sarajevu kazao da je to Odbor utvrdio na svojoj sjednici prilikom razmatranja informacije o implementaciji projekta “Poboljšanje pristupa finansijskim sredstvima malih i srednjih preduzeća” EAF SME.

Zaključeno je, po Vatrićevim riječima, da će Odbor tražiti od premijera Federacije BiH, federalnih ministara pravde i finansija, te direktora Fondacije za održivi razvoj OdRaz da se javno izjasne o okolnostima u vezi sa nemogućnosti korištenja sredstava.

Vatrić je podsjetio da je IBRD kroz administriranje Svjetske banke još 2010. godine, pa 2011. i 2012. za BiH rezervisala sredstva za pomoć srednjim i malim preduzećima koja je u Federaciji išla putem Fondacije za održivi razvoj OdRaz.

„Odobreno je oko 120 miliona dolara, od čega je za Federaciju BiH 55 miliona eura, odnosno oko 110 miliona maraka, koje zbog raznih peripetija, političkih pregovaranja stoje na računu, a od aprila 2013. potpuno su operativna za privredu“, kazao je Vatrić.

Napomenuo je da su ta sredstva dobijena od Svjetske banke po izuzetno povoljnim uslovima sa deset godina grace periodom i rokom vraćanja zajma od 25 godina.

„Pored tih sredstava, oko 20 miliona maraka također stoje na računu u bankama preko OdRaza, koje su rezultat revolving kredita prethodnog aranžmana Svjetske banke. Kada se to sabere to je oko 130 miliona KM, koje su privredi Federacije u ovom momentu neophodne, a stoje zbog političkih pregovaranja i nemogućnosti potpisivanja sporazuma sa bankama koje bi implementirale ova sredstva odmah“, dodao je Vatrić.

Napomenuo je da Republike Srpska već poodavno implementira sredstva, a Federacija BiH dolazi u opasnost da se ta sredstva jednostavno po nalogu Svjetske banke preusmjere onima koji mogu da implementiraju u BiH takva povoljna sredstva.

Iz Fondacije OdRaz u informaciji o implementaciji projekta “Poboljšanje pristupa finansijskim sredstvima malih i srednjih preduzeća” EAF SME navode da iz nerazumljivih razloga od aprila 2013. do danas nisu ispunjeni svi potrebni uslovi u Federaciji BiH za korištenje tih sredstava, dok je implementacija u RS u toku.

Naime, Upravni odbor Fondacije OdRaz je u februaru 2013. godine započeo, a u aprilu ove godine donio odluke o kadrovskim promjenama u toj fondaciji.

Svjetska banka, kako se dodaje u toj informaciji, nije prihvatila da novoimenovani direktor, koji ni do danas nije upisan u Registar fondacija i udruženja kod Federalnog ministarstva pravde, bude ovlaštena osoba za zastupanje i predstavljanje Fondacije OdRaz, niti potpisivanje ugovora i povlačenje sredstava sa specijalnog računa.

„Nakon višemjesečnih dogovaranja, više sastanaka i razmjenjenih pisama usuglašen je stav između premijera Federacije BiH, federalnog ministra finansija, kao nadležnog ministarstva i za projeket i za Fondaciju Fondaciju OdRaz i Svjetske banke, da ovlaštena osoba za zastupanje i predstavljanje Fondacije OdRaz u materijalno-pravnom odnosu prema trećim osobama može biti samo ona osoba koja je upisana u Registar udruženja i fondacija što se temelji na zvaničnom mišljenju Federalnog ministarstva pravde“, navodi se u toj informaciji.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close