-TopSLIDEKultura življenjaLifestyle

Vareškim „Zvjezdanim stazama“ krstare šetači, planinari i biciklisti

PRIRODNE LJEPOTE Preko planine Zvijezde uređena staza dužine 158 kilometara

Vareškim „Zvjezdanim stazama“ krstare šetači, planinari i biciklisti

Autor: A. KOVAČEVIĆ – avaz.ba

U Varešu je uređena pješačka i brdsko-biciklistička staza duga 158 kilometara nazvana Vareška transverzala „Zvjezdane staze“, koja omogućava ljubiteljima prirode uživanje u šetnji ili vožnji kroz planinske predjele.

 Mjesta za odmor

Staza ide preko planine Zvijezde, a njenim obilaskom posjetioci imaju priliku upoznati najznačajnije kulturno–historijske spomenike.

Almir Čikmiš, voditelj vareškog Turist info-centra, kaže da su staze označene standardnom planinarskom markacijom, a cijelom njenom dužinom su postavljena i uređena mjesta za odmor.

– „Zvjezdane staze“ obuhvataju odnosno prolaze pored kulturno-historijskih spomenika na teritoriju općine Vareš kao i zaštićene prirodne spomenike, vrhove planina, planinarske i lovačke domove i druge zanimljivosti. Zapravo, „Zvjezdane staze“ pružaju mogućnost da upoznate prirodno i kulturno-historijsko bogatstvo Vareša – navodi Čikmiš.

Tako šetači i biciklisti mogu vidjeti brojne nekropole stećaka, Hajdar-dedinu džamiju na Karićima, kovačnice u selu Oćevija, kraljevski grad Bobovac, najstariju sačuvanu katoličku crkvu u BiH – Crkvu sv. Mihovila u Varešu.

 Iznajmljivanje opreme

– U Turist info-centru Vareš postoji mogućnost iznajmljivanja bicikala, kojima se možete uputiti u obilazak „Zvjezdanih staza“ ili nekog njihovog dijela. Također, postoji mogućnost organiziranja višednevnog obilaska u dogovoru s našim radnicima – kaže Čikmiš.

On, također, naglašava da se konstantno radi na označavanju novih staza i njihovog prilagođavanja posjetiocima.

 Ideja o nastanku  

Ideja za uređenje „Zvjezdanih staza“ rodila se među članovima Kluba ekstremnih sportova „Perun-Va“ Vareš još 2011. godine. Sam projekt je rađen u nekoliko faza, a glavni finansijeri su bili Federalno ministarstvo okoliša i turizma i njemačka organizacija „Help“.

Čikmiš: Veliko bogatstvoČikmiš: Veliko bogatstvo

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close