Valentin Inzko: Lideri oba bh. entiteta pokazali nespremnost i nesposobnost da politički sistem učine funkcionalnijim

Budući da je još godina dana ostala do opštih izbora vladajuće institucije i stranke trebaju još sada da urade svoj posao jer međunarodna zajednica to neće učiniti za njih, rekao je danas u Sarajevu nakon završetka sastanka Vijeća za implementaciju mira visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko.

Odluka koja se provlačila kroz cijeli sastanak je, nastavio je on, da je napredak potreban i da se mora vidjeti odmah.

Inzko je dodao da fatalističko gledanje pojedinaca da se ne može postići puno s obzirom da je ostalo godinu dana do izbora, međunarodna zajednica ne prihvata.

“PIC je informisan o napretku u pregovorima u implementaciji presude u slučaju “Sejdić i Finci”. Strpljiv i konstruktivan napor EU je dao napredak, ali još uvijek ostaje da vidimo da li će politički lideri iskoristiti to što se njima i građanima nudi”, kazao je Inzko.

Druga važna tema sastanka PIC-a bila je poštivanje vladavine prava. Inzko je kazao kako je tokom posljednjih nekoliko godina sve veća tendencija da politički razlozi i pragmatizam imaju prioritet nad vladavinom prava, a to mora prestati.

“Upravni odbor PIC-a ponovio je svoju punu podršku nezavisnom i profesionalnom pravosudnom sistemu na svim nivoima BiH. Pokušaji vršenja političkog pritiska na ove institucije su nedopustivi. Pravda i odgovornost za ratne zločine i genocid predstavljaju osnovne elemente procesa pomirenja za žrtve i narode u BiH.

Odluka Evropskog suda u slučaju “Maktouf i Damjanović” i njen uticaj na sudsko procesuiranje ovih užasnih zločina se ne smije upotrebljavati u političke svrhe. To smo već vidjeli u prošlosti i jasno je rečeno na PIC-u da se ne prihvata ovakva zloupotreba”, naglasio je Inzko.

Visoki predstavnik u BiH istakao je kako su delegacije ukazale na značaj obrazovanja u BiH.

On je dodao da su svi učesnici sastanka informisani o pitanju škole u Konjević Polju, kao i o jučerašnjem sastanku novog školskog odbora i usvajanju novog poslovnika o radu tog odbora.

Inzko je podsjetio da je do 2002. godine OHR imao odjeljenje za edukaciju, koje je kasnije nakon odluke međunarodne zajednice, prešlo u nadležnost OSCE-a.

“Mnogo je energije utrošeno da bi sve strane razmotrile ovo pitanje, ali nisu sve aktivnosti obavljane u javnosti. Nadam se da u danima koji su pred nama politički akteri mogu postići dovoljan napredak, kako bi se ostala djeca mogla vratiti u škole.

Protesti roditelja iz Konjević Polja i Vrbanjaca su odraz širih pitanja koja se moraju riješiti kroz dugoročnu strategiju u oblasti obrazovanja. To ne može biti izgovor za situaciju ispred OHR-a, to mora da se riješi brzo, ali pored toga se moraju naći dugoročna rješenja i strategija u oblasti obrazovanja na cijeloj teritoriji BiH”, poručio je Inzko.

On je dodao da je OSCE odradio dobar posao u rješavanju problema u Konjević Polju, te kako smatra da je rješenje “veoma blizu”.

Lideri oba entiteta pokazali su nespremnost i nesposobnost da politički sistem u BiH učine funkcionalnijim, kazao je Inzko, dodavši kako političari u RS-u i dalje osporavaju autoritet državnih institucija, dok u Federaciji BiH nedostaju aktivnosti po pitanju dogovaranja reformi u ovom entitetu.

“Zbog toga građani oba entiteta snose posljedice. Uloga javnosti je da izvrši pritisak na političke lidere da počnu odgovarati na njihove zahtjeve. Izabrani zvaničnici  treba da rade za građane”, naglasio je Inzko.

BiH su potrebni snažni, slobodni i kritički mediji, rekao je Inzko, dodavši kako je i ovo bila jedna od tema sastanka PIC-a.

“Postoje ustavne i zakonske garancije za slobodu govora, a ipak smo vidjeli kako neki lideri pokušavaju da stišaju kritike. Podsjetili smo vlasti u BiH na njihove obaveze da poštuju standardne slobode medija”, rekao je Inzko.

Prvi zamjenik Visokog predstavnika u BiH Tamir Waser kazao je kako je na sastanku bilo govora i o Mostaru, te da je među članicama PIC-a preovladavalo razočarenje zbog konstantnog neuspjeha političkih stranaka da ispune svoje obaveze vezane za implementaciju odluke Ustavnog suda.

“Upravni odbor je danas podvukao da lokalni izbori u Mostaru trebaju biti održani najkasnije do oktobra 2014. godine. Svaka stranka koja se iskreno ne angažira u procesu traženja rješenja, mora snositi odgovornost. Mostar mora ostati jedinstvena i koherentna opština”, rekao je Tamir.

On je dodao da je Upravni odbor PIC-a pozvao organe vlasti u BiH da udvostruče svoje napore do opštih izbora naredne godine, kako bi osigurali efikasno funkcioniranje institucija.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko potvrdio je da je Communique na današnjoj sjednici PIC-a usvojen jednoglasno.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close