-TopSLIDEBiHKolumnePolitika

Vakcine i politika u Bosni i Hercegovini

Skoro niko ne postavlja pitanja ni Dodiku, a ni Tegeltiji zašto nisu, u skladu s onim što im omogućavaju njihove funkcije, ništa uradili kako bi građanima Bosne i Hercegovine obezbijedili vakcine?

Dok se cijeli svijet zabavio pandemijom koronavirusa i nabavkom vakcina koje po svojoj važnosti dostižu vrijednosti koje imaju nafta i plin, Milorad Dodik provodi akcije za razbijanje svoje zemlje, u čemu ga, doduše malo više u rukavicama, prati Dragan Čović ponovo aktivirajući sve raspoložive mehanizme za izmjene Izbornog zakona BiH kako bi sebi obezbijedio „legitimno“ zastupanje Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Prateći svoje stranačke šefove, Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH radi sve osim rješavanja gorućih potreba među kojima su sigurno nabavka vakcina, ali i neophodne reforme, dok su hrvatski dužnosnici raspoređeni na pozicijama preko kojih kontroliraju zdravstvo – na državnom i federalnom nivou – tek nakon velikih pritisaka javnosti odlučili da se (malo) probude.Istovremeno, skoro niko ne postavlja pitanja ni Dodiku, kao predsjedavajućem Predsjedništva BiH, a ni Tegeltiji zašto nisu, u skladu s onim što im omogućavaju njihove funkcije, ništa uradili kako bi građanima Bosne i Hercegovine obezbijedili vakcine? A diplomatska ofanziva u svijetu s ciljem nabavke vakcina krenula je još prije nekoliko mjeseci.

S obzirom na dobre veze s Kinom i njenim zvaničnicima, na koje se poziva Dodik, ilustrirajmo kako je to rađeno upravo kad su u pitanju kineske vakcine: 29. januar 2021. bolivijski predsjednik razgovarao s predsjednikom Kine; 29. januar 2021. Wang Yi, kineski šef diplomatije, izjavio da Kina pridaje veliku važnost hitnoj želji Mađarske za jačanjem suradnje s Kinom u području vakcina jer to pokazuje povjerenje u kineske vakcine; 25. januara Xi Jinping, kineski predsjednik, razgovarao s dominikanskim premijerom; 23. januar Xi Jinping razgovarao s predsjednikom Kirgistana; 4. januar Xi Jinping razmjenjuje pisma s argentinskim predsjednikom…; u januaru i decembru je Wang Yi razgovarao sa zamjenikom premijera Kazahstana, filipinskim predsjednikom, indonezijskim predsjednikom, glavnokomandujućim obrambenom službom Mjanmara, predsjednikom Sejšela… Razgovarao je i sa ukrajinskim, pakistanskim, turskim ministrom vanjskih poslova…

Krajem decembra prošle godine kineski predsjednik je poslao „poruku suosjećanja“ Miloradu Dodiku, koji je u tom trenutku bio u bolnici zaražen koronavirusom, a svim građanima BiH kineski predsjednik je poželio da što prije pobjede pandemiju. Nije poznato šta je Dodik odgovorio kineskom predsjedniku, ali je očito da mu, za razliku od drugih predsjednika iz cijelog svijeta, nije palo na pamet da od kineskog predsjednika zatraži pomoć u borbi protiv pandemije, odnosno da iskoristi svoje predsjedničke ovlasti i naruči vakcine za svoju zemlju. Ili, eto, bar, za Republiku Srpsku.

Mogu mediji u RS pisati ovih dana kako situacija kod njih i nije baš tako strašna, te kako je puno gore u Sarajevu, činjenica je da građani RS-a imaju onoliko vakcina koliko im je obezbijedio – Aleksandar Vučić. No, potpuno ignorirajući tu situaciju Dodik je, bahato zloupotrebljavajući poziciju prvog čovjeka u državi, sinoć zloupotrijebio Narodnu Skupštinu Republike Srpske i dobio zaključke koje je želio. Protiv OHR-a. Kome su u interesu u ovom trenutku ti zaključci? Aleksandru Vučiću sigurno ne. U prilog ovoj tvrdnji govori činjenica da je Daka Davidović, političar iz Nikšića, jučer organizirao press konferenciju u Crnoj Gori na kojoj je Aleksandra Vučića optužio za atentat koji je prošle godine pokušan na njega u Beogradu.

Nije na odmet ovdje navesti da je Davidović, aktivan i u ratu u BiH, sad jedan od ključnih partnera Milorada Dodika u regionu, a te veze idu toliko daleko da Dodik otvoreno podržava Davidovića na lokalnim izborima, odnosno da su njih dvojica zajedničkim snagama pokušali postaviti svog patrijarha kako bi oslabili Vučića.

Nema sumnje da u ovom trenutku Dodiku ne ide sve onako kako je zamislio i da je vrlo moguće da su zaključci njegov plan kako bi se, preskačući Beograd, pokušao dodvoriti Moskvi, podržan snagama iz Crne Gore. No, nema sumnje ni da je Dodik podcijenio Vučića, i to ne po prvi put. Zaboravljajući da i on crpi dobar dio svoje snage od rezultata koje postiže Vučić. Dovoljno je podsjetiti na mart prošle godine i prvi val pandemije kad je Republika Srpska prvu pomoć i dobila iz Beograda. Ili finansijske injekcije koje je Srbija davala RS-u kako bi Dodik mogao ostati na vlasti.

U Dodikovim obračunima, jer je procijenio da je važan politički faktor u regionu, čak, možda, i budući srpski lider (što će se pokazati najobičnijom iluzijom jednog lokalnog autokrate), nažalost, velika šteta je nanešena građanima BiH. Jer, nabavka vakcina, kao što se vidi naprijed u tekstu, posao je koji su za svoje građane morale završiti države, odnosno predsjednici i vlade. Kako je to u BiH potpuno zakazalo, iako je uplatila sredstva u COVAX za vakcine koje je dogovorilo Vijeće ministara, a uvidjevši koji su tu sve problemi Federacija se odlučila da sama ide u nabavku.

Vlada FBiH ima obezbjeđena sredstva, a po zadnjim informacijama s današnje sjednice, i rješenja o nabavci su pronađena. Očito se ovim pokazalo i da je prevaziđen strah da bi se mogla ponoviti afera respiratori zbog čega su mnoge nadležne federalne institucije zadnja 2-3 mjeseca izbjegavale da se upuste u nabavku vakcina. No, opet je premijer Novalić bio taj koji je na sebe preuzeo breme odgovornosti upozorivši direktore i ministre da će biti ozbiljnih posljedica za sve ukoliko ne pronađu rješenje. Federacija bi uskoro trebala dobiti vakcine. A Milorad Dodik će nesumnjivo dobiti političke odgovore za svoje postupke. Predstavnici međunarodne zajednice su se vez izjasnili, očekuju se i konkretni potezi, ako što se očekuje i potez Aleksandra Vučića koga Dodik, zajedno s Davidovićem, sad već otvoreno ruši.

D.N

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close