Vahidinu Musemiću nagrada za životno djelo

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je jučer Odluku o dodjeli Državne nagrade za sport Bosne i Hercegovine za 2014. godinu

Prvu nagradu, za životno djelo, u iznosu od 8.000 KM dobio je Vahidin Musemić za osvojenu srebrenu medalju 1968. godine u nogometnom takmičenju u Kupu Evrope s tadašnjom reprezentacijom Jugoslavije. Kao igrač FK Sarajevo odigrao je 182 utakmice i postigao 83 gola, što ga svrstava među pet najboljih klupskih strijelaca svih vremena.

Drugu nagradu u iznosu od 7.000 KM dobila je Seniorska reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci za više osvojenih medalja na evropskim i svjetskim takmičenjima, među kojima je i posljednja zlatna medalja na Svjetskom prvenstvu u sjedećoj odbojci, održanom u junu 2014. godine u poljskom gradu Elblagu.

Zahvalnicama su nagrađeni HŠK Zrinjski Mostar, prvak u nogometu u sezoni 2014/2015 i učesnik Evropske lige prvaka, i Bajro Obuća, koji posjeduje više međunarodnih titula FIDE-e, uključujući i licencu FIDE-e kao sudija s titulom ”International Arbiter” te licencu FIDE-e kao trener s titulom ”FIDE instructor”, a kao šahista ima titulu međunarodnog majstorskog kandidata i FIDE rejting 2162, saopćeno je iz Službe za informiranje VMBiH.

(FENA)

Musemić: U karijeri sam dostigao evropski i svjetski vrh

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku da nekadašnji nogometaš Vahidin Musemić bude dobitinik Državne nagradu za sport

Laureat nagrade za “životno djelo”, jedan je od najboljih bosanskohercegovačkih fudbalera i sportista svih vremena.

U bogatoj karijeri Musemić je bio i član reprezentacije tadašanje Jugoslavije, koja je 1968. godine osvojila srebrenu medalju na Kupu Evrope.

U izjavi za Fenu Musemić navodi da je presretan što je dobitinik ove nagrade.

“Drago mi je što su se sjetili. Fudbalu sma dao djetinjstvo i mladost. Smatram da sam dosta dao sportu. U karijeri sam dostigao evropski i svjetski vrh, bio sam proglašen za najboljeg centarfora Evrope 1968. godine, pored takvih veličina kakvi su bili Boby Charlton, Gerd Muller i mnogih drugih velikana svjetskog fudbala. Smartam da sam uspio u sportu, drago mi je da se ljudi još toga sjećaju”, kazao je Musemić za Fenu.

Musemić je rođen 1946. godine u Janji. Fudbalsku karijeru počeo je u FK Sarajevo 1962. godine. U dresu Sarajeva debitovao 1963. godine. Kao igrač FK Sarajevo odigrao je 182 utakmice i postigao 83 gola, što ga svrstava među pet najboljih klupskih strijelaca svih vremena. Za reprezentaciju Jugoslavije debitovao je 6. aprila 1968. u Marseilleu protiv Francuske. Dvije sezone branio je bolje francuske Nice. Zbog povrede je svoju fudbalsku karijeru rano završio.

(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close