Uzrok ekonomske krize u svijetu: Sve je počelo odricanjem razmjene dolara za zlato

Poznati doktor ekonomskih nauka, publicista i autor mnogih knjiga Mak Ruse smatra da je prvi uzrok globane katastrofe u koju srlja čovječanstvo – odricanje od direktne razmjene dolara za zlato.

To je učinio američki predsjednik Ričard Nikson 15. augusta 1971. godine. Počevši od tog vremena, ekonomija je poljuljana, a 1980. godine stupila je u fazu planetarne nestabilnosti.

Svakog mjeseca američki Federalni sistem rezervi /FRS/ ni iz čega stvara 85 milijardi dolara za finansiranje američkog deficita, podsjeća Ruse.

Druga anomalija koja vodi svijet u katastrofu jeste globalna razmjena robe. Superjeftina radna snaga u zemljama u razvoju podriva industriju razvijenih zemalja – navodi Ruse.

Kao dva dodatna uzroka krize u Evropi Ruse pominje činjenicu da se političari pridržavaju “kejnzijanske doktrine”, prema kojoj će, navodno, visoki državni troškovi stvarati radna mjesta i stimulisati ekonomiju, te težnju ka razvoju ekonomije potražnje, kredita i lične potrošnje.

Ruse ističe da je razvijena ekonomija – ekonomija ponude sa konkurentim preduzećima koje rade za izvoz. I, prema njegovom mišljenju, u Evropi je to prva shvatila NJemačka.

On smatra da je svjetska ekonomija izgubila pravac razvoja i da se interesi svjetskog kapitala ne podudaraju sa interesima naroda.

Kriza, u kojoj ne tone samo EU, već i SAD, ne može imati srećan kraj – upozorava Ruse.

Zbog politike slobodne cirkulacije robe koja je obogatila Kinu Francuska je za 30 godina izgubila 30 miliona radnih mjesta u industrijskom sektoru – navodi Ruse za “Glas Rusije”.

Poseban problem su i duhovne vrijednosti. Današnja Evropa se nalazi u stanju političkog, duhovnog i demografskog raspada, uvjeren je Mak Ruse.

“Tradicionalne duhovne vrijednosti činile su vojnu i ekonomsku veličinu Evrope i Francuske. Branili su ih i De Gol i maršal Peten – svaki od njih na svoj način.

Ne možemo da stvorimo stabilnu ekonomiju bez parole `Posao – porodica – domovina`. De Gol je takođe branio posao i porodicu uz pomoć takozvanog porodičnog kapitala, i to je činio poslije 1945. godine” – objašnjava Ruse.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close