BiHPrivreda

Uzgoj životinja u svrhu proizvodnje krzna u BiH produžen do 2028. godine

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržali su danas u drugom čitanju izmjene Prijedloga zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, kojim se omogućava uzgoj životinja, osim pasa i mačaka, u svrhu proizvodnje krzna do 2028. godine.

Izmjene zakona sada su podržane u dva različita teksta u dva doma te je za usaglašavanje zakona formirana Komisija koju će iz Doma naroda predstavljati Safet Softić (Klub Bošnjaka – SDA), Ljilja Zovko (Klub Hrvata – HDZBiH) i Darko Babalj (Klub Srba – SDS).

Izmjene zakona o državnoj službi i o radu u bh. institucijama koje je predložila poslanica Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Maja Gasal Vražalica danas nisu razmatrane zbog odsustva predlagača, a predviđaju uklanjanje diskriminacije kada je u pitanju korištenje broja dana za godišnji odmor zavisno od funkcije.

Također, zbog odsustva predlagača, predstavnika Ministarstva sigurnosti BiH, nije razmatran ni Izvještaj o trendovima migracija i aktivnostima na zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda migranata i tražilaca azila.

Delegati Doma naroda nisu usvojili Program razvoja sistema zaštite i spašavanja na nivou institucija i organa BiH, koji je također predložio Ministarstvo sigurnosti BiH.

U Privremenu zajedničku komisiju oba doma PSBiH za provođenje procedure imenovanja Nezavisnog odbora i Odbora za žalbe građana kao nezavisnih tijela policijske strukture BiH iz Doma naroda imenovani su Safet Softić, Bariša Čolak (Klub Hrvata) i Ognjen Tadić (Klub Srba).

Time je završena današnja sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

 

( FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close