Uzavrela polemika u BiH: Javno razotkrivanje najveće bošnjačke laži o Aliji Izetbegoviću?!

Izdavač Mustafa M. Kapidžić o ovom djelu je napisao da KULT-B smatra dobrodošlom i važnom pojavom ovog djela Mustafe Čengića jer je vrlo malo ozbiljnih i odgovornih javnih rasprava o ovako spornim političarima i političkim temama koje su izuzetno važne za održavanje našeg mentalnog zdravlja i demokratizaciju našeg društva

 

Danas je u Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) u Sarajevu održana žustra, uzavrela i netipična polemika u postratnoj Bosni i Hercegovini, svojevrsno javno razotkrivanje najveće bošnjačke laži (?!) o Aliji Izetbegoviću.

 

Povod ove žestoke rasprave bila je promocija nove knjige Mustafe Čengića, djelu koje će zasigurno uzburkati bh. javnost, ‘Alija Izetbegović – jahač apokalipse ili anđeo mira’ u izdanju izdavačke kuće Kult B.

 

O knjizi su ovom prilikom govorili Esad Bajtal, Nerzuk Ćurak i Slavo Kukić, a promociju je moderirala glavna i odgovorna urednica Oslobođenja Vildana Selimbegović.

 

Nakon izdavača, riječ je dobio Slavo Kukić, koji je naglasio da će, vezano za Čengićeve ocjene u knjizi, postojati mnoštvo polemika.
– S Čengićevim se ocjenama, znam, složiti neće mnogi –„pravovjerni” na Alijinu putu posebice, ali i dobar dio neuka i izmanipulirana svijeta. No, mnogima će one i pomoći da progledaju – i da velikoga „babu” vide u svijetlu u kakvom ga do sada, zbog manipulativne mašine kojom im je pamet drobljena, nisu mogli vidjeti, istakao je Kukić.

 

– Ovom knjigom Mustafa Čengić, hladno analitički, ideološki korektno, slijedom logike uzročno-posljedičnih veza i kontekstualno ilustruje zašto smo danas kao društvo, država i građani, tu gdje jesmo, naglasio je Esad Bajtal.

‘Rukopis Mustafe Čengića unosi nemir u neimare koji decenijama zidaju hagiografiju Alije Izetbegovića, praveći od ovog bezrazložnog komunističkog sužnika bošnjačkog i bosanskog kolosa koji ima svoje muzeje, trgove, ulice, škole, baš kao da se radi o bosanskohercegovačkom Garibaldiju koji je rascjepkanu zemlju ujedinio, integrirao, centripetalizirao. A rezultati njegove politike su unutrašnja dezintegracija, stalna prijetnja secesijom, dubinsko nepovjerenje među zavađenim narodima, konzervativni etnokonfesionalizam koji je zemlju unazadio do najjadnije evropske postaje’, zapisao je u recenziji o Čengićevoj knjizi Nerzuk Ćurak, a tokom same promocije naglasio sljedeće:

 

‘Ovakve knjige su poziv na buđenje, na mišljenje kao buđenje jer bez mišljenja nema drugačijeg djelovanja, a bez drugačijeg djelovanja prevladaće gotovo mentalni koeficijent kilavosti – upravo ono što ovu zemlju drži izvan magistralnih tokova emancipacije.’

Izdavač Mustafa M. Kapidžić o ovom djelu je napisao da KULT-B smatra dobrodošlom i važnom pojavom ovog djela Mustafe Čengića jer je vrlo malo ozbiljnih i odgovornih javnih rasprava o ovako spornim političarima i političkim temama koje su izuzetno važne za održavanje našeg mentalnog zdravlja i demokratizaciju našeg društva: ‘Zato podsjećamo, čitaoce ove knjige i sve druge, na naša prava, pravo građana, intelektualnih i javnih poslenika na javno izricanje i dijemetralno suprotnih viđenja i vrijednosti od onih koje politika, odnosno vladajući političari, njeguju i brane. Upravo iz tog razloga KULT-B, s najboljom namjerom, poziva pristaše prozvanih političara i one koji to nisu, a hoće i mogu doprinijeti utvrđivanju istine o (ne)djelima političara minulih vremena i svih boja koji prohujaše ovim prostorom: utemeljiteljima-akterima-proizvođačima i izvođačima mnogih i golemih nedjela – tragedijā naših, ranijih i ove najnovije. Jer, kako reče Abraham Lincoln: ne možemo pobjeći od odgovornosti pred sutrašnjicom izbjegavajući je danas’.

 

Na samom kraju promocije, prisutnima se obratio i autor, koji je poručio da je knjigu napisao jer se osjećao poniženo i bijedno i da nije htio biti dio jedne velike laži.
– Došlo je vrijeme da se ta laž raspakuje, demistificira i da se o njoj počne raspravljati. Meni je bilo dosta što mi je ona tako dugo visila iznad glave i upravo zato sam se odlučio da ovu knjigu i dovršim, emotivno je na kraju poručio prisutnima Mustafa Čengić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/Foto: Amer BEGANOVIĆ/md)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close