Kultura življenjaLifestyle

Uz vatromet, pjesmu i igru nova godina stigla na pacifičke otoke i Novi Zeland

Najpopularniji grad na Novom Zelandu Auckland, prvi je ušao u novu 2017. godinu. Vatromet je izbio iz 328 metara visokog Sky Towera u centru grada. Polinezija i pacifički otoci, uključujući Samou, Tongo i Kiribate ušli su također u 2017. u 10 sati prema srednjoevropskom vremenu.

Samoa, otok sa 180 hiljada stanovnika, prije nekoliko godine je zbog ekonomskih razloga promijenila stranu na datumskoj granici, njene istočne strane su “prešle” na zapadnu, i od tada u nove godine ulazi prva, a ne posljednja kao prije.

Nacija koja živi na ovom otoku prošle godine je organizirala tradicionalne plesače i žonglere koji su bacali plamen visoko u zrak.

Za razliku od njih, stanovnici otoka Kiritimatija navikli su da u nove godine ulaze prvi. Kiritimati su najistočniji dio pacifičke otočne države Kiribatija.

Mnogi gradovi širom svijeta su pojačali sigurnost za doček Nove godine, nakon godine u kojoj su napadači vozeći kamione izazvali terorističke napade u Berlinu i Nici.

U Parizu, Madridu i New Yorku, betonske barijere i teška oklopna vozila će se koristiti za blokiranje centralnih trgova gdje će ljudi dočekivati novu godinu.

Prošle godine, proslava Nove godine Evropi je ostala u sjeni napada. Proslave u Parizu i Briselu, su otkazane zbog velikih terorističkih napada u 2015. godini. U 2017. će posljednji ući stanovnici Američke Samoe, cijeli dan poslije Samoe, iako ih dijeli samo 80 kilometara.

 

 

Klix.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close