LifestyleShowbiz

Uz ‘Povratnika’ sa 12 nominacija, evo ko još uvjerljivo ‘juriša’ na Oscara

VIDEO/ 88. PO REDU DODJELA 28. FEBRUARA

Apsolutni favoriti: Uz ‘Povratnika’ sa 12 nominacija, evo ko još uvjerljivo ‘juriša’ na Oscara

Glumac John Krasinski, predsjednica filmske Akademije Cheryl Boone Isaacs, te reditelji Guillermo del Toro i Ang Lee predstavili su nominacije za 88. dodjelu nagrada Oscar

 
Sama dodjela bit će 28. februara 2016. godine, a vodit će je Chris Rock. Najviše nominacija zaradili su filmovi “Povratnik” s 12 nominacija i “Pobješnjeli Max: Divlja cesta”, koji se nalazi u deset kategorija.

Kao najvećeg gubitnika ovih nominacija možemo istaknuti Idrisa Elbu, koji nije nominiran niti u jednoj kategoriji, dok je rediteljska nominacija je pobjegla Toddu Haynesu za film “Carol”.

 

A kako je osvajanje Zlatnog globusa često vrlo dobra indikacija ko će dobiti i Oscara, ostaje nam samo da čekamo i da vidimo hoće li ovogodišnji dobitnici te nagrade Kate Winslet i Leonardo DiCaprio, biti ujedinjeni i na Oscaru kao što su bili i kao Jack i Rose u “Titanicu”.

 

Nominacije za najbolji film zaslužili su: “Opklada stoljeća”, “Most špijuna”, “Brooklyn”, “Marsovac”, “Povratnik”, “Spotlight”, “Soba” i “Pobješnjeli Max: Divlja cesta”.

 

U konkurenciji za Oscara u kategoriji najboljeg glumca nalaze se Bryan Cranston (Trumbo), Matt Damon (Marsovac), Leonardo DiCaprio (Povratnik), Michael Fassbender (Steve Jobs) i Eddie Redmayne (Dankinja).

 

U kategoriji najbolje glumice za Oscara natječu se Cate Blanchette (Carol), Brie Larson (Soba), Jennifer Lawrence (Joy), Charlotte Rampling (45 years) i Saoirse Ronan (Brooklyn).

 

Nominacije za najboljeg reditelja zaslužili su Adam McKay (Opklada stoljeća), George Miller (Pobješnjeli Max: Divlja cesta), Alejandro González Iñárritu (Povratnik), Lenny Abrahamson (Soba) i Tom McCarthy (Spotlight).

 
Nominacije za najbolju sporednu glumicu dobile su Jennifer Jason Leigh (Mrska osmorka), Rooney Mara (Carol), Rachel McAdams (Spotlight), Alicia Vikander (Dankinja) i Kate Winslet (Steve Jobs).

 

Nominacije za najboljeg sporednog glumca dobili su Christian Bale (Opklada stoljeća), Tom Hardy (Povratnik), Mark Ruffalo (Spotlight), Mark Rylance (Most špijuna) i Sylvester Stallone (Creed).

 

Direktor Centra za kinematografiju Kosova Arben Zharku saopštio je da Kosovo sa kratkim igranim filmom “Shok” (Drug) ide na takmičenje za Oscara.

 

On je na svom Facebook profilu napisao da je Kosovo prvi put nominovano od Američke filmske Akademije za Oscara 2016. Film “Shok” je kooprodukcija Kosova i Engleske.

 

 

(Oslobodjenje)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close