Utjecaj (ne)vremena na proizvodnju vina: U septembarskom suncu je spas

Vrijeme ove godine nije išlo na ruku privrednicima u Bosni i Hercegovini. Kiša, krupa, grad koji su obilježili ovo ljeto uzrokovali su nikakav ili slab rod voća i povrća. Slična je situacija i u oblasti proizvodnje grožđa i vina.

– U zadnjih 20 godina ovo je najteža godina za proizvođače vina kad je u pitanje održavanje vinograda. Imali smo dosta posla u vinogradima od prskanja, skidanja zaporaka, čupanja trave, pokrivanje vinograda… Sve je ovo trebalo raditi kako bismo koliko-toliko zaštititi grožđe i vinograde. Ko je to uradio i sačuvao je vinograd. Međutim, mnogi nisu uspjeli, kazao je za Oslobođenje Zoran Obrad Vukoje vlasnik vinarije Vukoje iz Trebinja i predsjednik Grupacije proizvođača vina pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Teška godina

On dodaje kako je kiša uzrokovala i veliku bujnost loze koja se mora skidati kao i oštećeni grozdovi, kako bi ono što ostane imalo bolju punoću, ekstrakt i slično.

“Berba grožđa još nije počela i to je još jedna razlika u odnosu na prošlu godinu. Naime, lani smo 20. augusta počeli sa branjem prvih sorti sad se nadamo da bi mogli početi oko 10. septembra, a branje će trajati oko dva mjeseca jer imamo dosta sorti”, istakao je Vukoje.

Prema njegovim riječima, kakav će biti kvalitet grožđa, a samim tim i vina ovisi od septembra, odnosno sunca koje je potrebno grožđu kako bi dobilo na kvalitetu.

– Ukoliko u narednim danim bude sunčano grožđe može nadoknaditi ono što mu nedostaje, istakao je Vukoje.

Sličnog mišljenja je i Miroslav Ćorić vlasnik podruma Andrija iz Čitluka.

“Godina je jako loša za vinare. Grožđa ima, međutim, jake kiše i nevrijeme je utjecalo da količine ove godine budu nešto manje. Ovo što je ostalo je kvalitetno, ali je još rano da predviđamo kakvo će biti”, kazao je Ćorić dodajući da je ova godina najlošija od 1973. godine za proizvođače vina.

Kvalitet

Prema njegovim riječima, sad sve zavisi od vremena, ukoliko bude sunca grožđe će dobiti na kvaliteti, u slučaju kiše i nevremena biće ovo teška godina za vinare.

“Kiša je utjecala na ovogodišnji rod, te je 50 posto uroda uništeno od krupe i grada, tako da će biti utjecaja i na proizvodnju. Međutim, možemo reći da je grožđe, ovo koje je ostalo, dobre kvalitete samo mu još malo sunca treba”, kazao je Ćorić.

Kompanija Hepok, također, je ove godine najviše sredstava izdvojila za mjere održavanja i zaštite vinograda, te, prema riječima Sinana Nerzića, direktora Hepoka, pošto su na vrijeme preduzeli potrebne mjere, ne očekuju neke velike posljedice ovogodišnjeg vremena na količinu i kvalitet proizvedenog vina.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close