Kultura

Usvojena Međunarodna deklaracija o zaštiti novinara

Svjetski kongres Međunarodnog institura za štampu usvojio je Međunarodnu deklaraciju o zaštiti novinara.

Međunarodni principi zaštite novinara koji rade u opasnim uslovima, sa naglaskom na odgovornost država u garantovanju sigurnih uslova rada i borbe protiv nekažnjavanja napada na novinare, najbitiniji je sadržaj Međunarodne deklaracije o zaštiti novinara, usvojene u Dohi 20. marta.

“Obraćamo se trima ključnim grupama: novinarima, koji moraju znati da nijedna priča nije vrijedna njihovih života; medijskim organizacijama, koje nikada ne bi trebale slati novinare na zadatke ukoliko nisu sigurni da su za njih spremni; i državnim institucijama, koje bi trebale stati na kraj nekažnjavanju zločina protiv novinara”, rekao je novinar Daoud Kuttab, član Izvršnog odbora Međunarodnog institura za štampu.

Dokument kreiran u suradnji medijskom mrežom Al Jazeera, Međunarodnim institutom za sigurnost novinara i Afričkom medijskom inicijativom, rezultat je pomnog istraživanja i analize.

Deklaracija se, pored vlada, obraća i novinarima i njihovim redakcijama, te navodi korake koje je potrebno uzeti u obzir da bi se povećao stepen sigurnosti na radu.

Izvještaji brojnih međunarodnih organizacija za zaštitu novinara pokazuju da je nivo nasilja s kojim se novinari suočavaju dostigao rekordne visine posljednjih godina, te da je faktor koji najviše doprinosi nasilju činjenica da se napadi na novinare ne procesuiraju i ne kažnjavaju.

Prema procjenama, tek jedan od deset slučajeva smrti novinara predmetom je istrage.

Kompletan tekst Deklaracije možete preuzeti na web sajtu Međunarodnog instituta za štampu.

(MCOnline Redakcija)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close