Usvojen Zakon o Fondu za pomoć poplavljenim područjima u FBiH

Delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije usvojili su Zakon o osnivanju Fonda za pomoć poplavljenim područjima, kao i Prijedlog zakona o postupku prijenosa prava vlasništva na nekretninama u vlasništvu FBiH, kantona, gradova i opština, na nastradalim područjima. Ovim zakonima trebalo bi se pomoći ljudima nastradalim u poplavama, međutim upitno je da li će ovakva pomoć biti dovoljna i hoće li doći na vrijeme.

Ko će vršiti raspodjelu sredstva s računa Vlade Federacije i na koji način ključna, su pitanja za delegate Doma naroda Federacije. Tako delegat Zoran Jovanović upozorava da će fondom upravljati i koordinaciju novca vršiti premijer i ministri koji čine Upravni odbor Fonda, ali i da će prema usvojenom zakonu, sami sebi podnositi izvještaj o radu. “Moramo imati višestepenu kontrolu javnih sredstava. Ovdje će koordinaciju i dodjelu sredstava vršiti premijeri kantona i federalni premijer”, kaže Jovanović.

Od svojih amandamana na Vladine zakone odustao je delegat Zijat Musić, ističući da je  potrebno  što brže usvojiti zakone zbog  ljudi na terenu koji čekaju  pomoć. “Mojim amandmanom se trebao formirati fond koji će obuhvatiti cijelu Federaciju i siguran sam da je to bilo bolje rješenje”, smatra Musić.

Zakon o Fondu za pomoć poplavljenim područjima je usvojen, ali to nikako ne znači da će 4 miliona KM, koliko Vlada Federacije trenutno ima na računu, biti odmah operativan. “Najmanje mjesec potrebno je da se formira organizacija fonda kako bi on počeo zakonito raditi i kako bi se mogao zakonito trošiti novac”, kazao je Zoran Mikulić, ministar pravde FBiH.

Mjesec dana dok bude formiran Fond, onda mjesec dana godišnjih odmora, poslije čega dolazi mjesec predizborne kampanje, a novac će čekati ili ono najgore, bit će podijeljen u toku predizbornih aktivnosti. Kako i kome – Vlada Federacije sama će odlučiti, navode sa Federalne.ba.

Na još jednoj vanrednoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta usvojen je Zakon o finansijskoj podršci područjima Federacije zahvaćenim katastrofalnim poplavama. Usvajanjem ovog zakona stvorene su sve zakonske i formalne pretpostavke za pomoć ugroženom stanovništvu Federacije.

Federalna.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close