Ustavnog suda RS – Da li je na sceni osporavanje prava Bošnjaka na vitalni interes?

Obavještenje Ustavnog suda Republike Srpske o nekim aspektima provođenja ustavnosti i zakonitosti u poglavlju koje se odnosi na rad Vijeća naroda Republike Srpske otvorilo je ponovo raspravu o jednakopravnosti konstitutivnih naroda u tom entitetu u Bosni i Hercegovini, ali i ustavnom položaju Vijeća naroda RS-a.

Ustavni sud je u obavješenju dostavjenom Narodnoj skupštini RS-a, naveo da je periodu 2011.- 2013. godina  rješavao određen broj zahtjeva za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, smatrajući ih prioritetnim i nastojeći da održi inače veoma kratke ustavne rokove.

„Ustavni sud, kao i u ranijim obavještenjima, konstatuje da u postupku odlučivanja o vitalnom interesu još nisu uspostavljeni adekvatni kriterijumi i standardi koji treba da izražavaju pravi smisao ovog ustavnog instituta. Pri ovome, prije svega, treba imati u vidu činjenicu da se propisana procedura odlučivanja o tome nedovoljno poštuje te da se često ovakvi zahtjevi postavljaju i za pitanja koja nemaju takav značaj. Zahtjevi koji se upućuju Ustavnom sudu često su nepotpuni, nejasni i bez elemenata koji su za takve zahtjeve propisani“, navodi se u obavjštenju.

Na osnovu svoje dosadašnje prakse, Ustavni sud konsatuje da su zahtjevi klubova, u proceduralnom smislu, redovno prihvatljivi, ali su često nepotrebni i necjelishodni i ne odnose se na vitalni interes. Sud navodi da to “objektivno otežava rad Suda, odnosno Vijeća za zaštitu vitalnog interesa“.

Opasna zamjena teza

Sagovornici Anadolu Agency (AA), bošnjački poslanici u Narodnoj skupštini te delegati u Vijeću naroda RS-a, ističu da se u obavijesti Ustavnog suda „vrši opasna zamjena teza, na način da se pokušavaju diskreditovati i osporiti ustavna prava bošnjačkog naroda u entitetu Republika Srpska“.

Ramiz Salkić, potpredsjednik Narodne skupštine RS, u izjavi za AA, ocijenio  je neprihvatljivim stavove Ustavnog suda RS o pitanjima pokretanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

„Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a radi suprotno Ustavu i ima Poslovnik koji nije u skladu s Ustavom i to je potpuno neprihvatljivo za Bošnjake. Iz tog razlog Bošnjaci nisu ravnopravni prilikom donošenja odluka, na način kako je to propisao entitetski ustav“ upozorio je Salkić.

U članu 70. Ustava RS, podsjeća Salkić, obrazložena je procedura donošenja određenih odluka u Vijeću i procedura koja se odnosi na pokretanje vitalnog nacionalnog interesa od dvije trećine delegata u klubovima naroda u Vijeću naroda, te ističe da je jasno definirano i na koji način u tim slučajevima treba da radi Ustavni sud i da dvije trećine od ukupnog broja sudija odlučuju da li je nešto prihvatljivo u proceduralnom smislu i da li je dovoljno da dvojica sudija glasaju o tome da li je povrijeđen vitalni nacionalni interes nekog od konstitutivnih naroda.

Na osnovu poslovnika Ustavnog suda RS-a, naglasio je Salkić, kada je u pitanju odlučivanje u Vijeću za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, manjina odlučuje u ime većine.

„Ukoliko se takva praksa nastavi, institut vitalnog nacionalnog interesa će biti bespotreban i omalovažen, jer  već sada služi za ismijavanje“, upozorio je Salkić.

Od predsjednika Ustavnog suda RS-a stoga Salkić očekuje da bude zaštićen vitalni nacionalni interes Bošnjaka i da se konačno promijeni Poslovnik o radu Ustavnog suda RS-a.

Njegovo mišljenje dijeli i Zinaida Hošić, delegat u Vijeću naroda RS.

„ I ova obavijest Ustavnog suda RS samo je nastavak već ranijih stavova o položaju Vijeća naroda RS od predsjednika RS-a pa nadalje, koji su išli i do prijetnji o ukidanju Vijeća naroda, što je grubo kršenje Ustava“, kazala je za AA Hošić.

„Vijeće naroda nije nikakva izmišljena kategorija samo za RS iako u smislu svojih ovlasti ima daleko manji kapacitet nego je to slučaj sa Domom naroda Federacije BiH i Domom naroda Parlamenta BiH, jer nema snagu zakonodavnog organa u punom kapacitetu“, kazala je Hošić.

Ona navodi da Poslovnik o radu Vijeća naroda nije usklađen ni sa ustavima RS i BiH, pa stoga jedini način zaštite vitalnih nacionalnih interesa jeste obraćanje Ustavnom sudu RS.

„Mi smo, kao Klub Bošnjaka, vitalni interes pokretali nakon podrobne analize zakona koje smo smatrali spornim i to je bila jedina mogućnost da te zakone popravimo, ili da ih ukinemo, pošto su išli na štetu bošnjačkog naroda“, navela je Hošić.

Diskriminatorski zakoni na snazi

Prema njenim riječima, zbog načina odlučivanja u Ustavnom sudu RS ionako je bila praksa odbijanja povrede nacionalnih interesa bošnjačkog naroda što je rezultiralo i činjenicom da je u RS-u na snazi niz diskriminatornih zakona.

„I to svjedoče zakoni o osnovnom i srednjem obrazovanju, Zakon o katastru zemljišta, Zakon o urbanizmu, Zakon o grobljima… Svi su naši zahtjevi bili opravdani i ne stoje ocjene da je tu riječ o politikanstvu“, naglasila je Hošić.

Podsjetila je i da je u više navrata Klub Bošnjaka zahtijevao izmjene načina odlučivanja u Ustavnom sudu RS jednako kao i Vijeću naroda, pošto prema sadašnjim propisima postoji stalno preglasavanje Bošnjaka u tim institucijama.

„Ja se stoga opravdano pitam jesu li Bošnjaci građani drugo reda u RS-u“, zaključila je Hošić.

Na osnovu komentara predstavnika parlamentarnih stranaka iz RS-a vezanih za institut zaštite vitalnog nacionalnog interesa, evidentno je da se stanje o kojem su govorili sugovornici AA neće uskoro popraviti.

Tako je član Izvršnog odbora SNSD-a Željko Mirjanić pozvao bošnjačke političare „da ozbiljno shvate poruku Ustavnog suda RS u postupku pokretanja zaštite nacionalnog interesa“.

Poslanik PDP-a Zoran Đerić, naveo je da „pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa treba dodatno precizirati kako ne bi dolazilo do njegove zloupotrebe“.

(Anadolija/av)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close