-TopSLIDEBiHPolitika

Ustavni sud RS – Zahtjev Kluba bošnjačkog naroda u vezi izmjena Krivičnog zakonika nije prihvatljiv

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a danas je odlučivalo o pitanju prihvatljivosti zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u Zakonu o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, koji je NSRS izglasala 20. jula ove godine.

Prilikom odlučivanja o prihvatljivosti ovog zahtjeva, Vijeće je utvrdilo da on nije prihvatljiv, jer ne sadrži pravnu argumentaciju u smislu relevantnih normi i garancija Ustava RS o zaštiti vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda, već podnosilac zahtjeva u konkretnom slučaju, prevashodno, ukazuje na povredu državnih atributa Bosne i Hercegovine, kao i moguću povredu Ustava BiH, saopćeno je iz Ustavnog suda RS-a.

Ovo pitanje upućeno je Ustavnom sudu RS, nakon što ranije o tome nije postignuta saglasnost na sjednici Zajedničke komisije Narodne skupštine RS i Vijeća naroda RS za usaglašavanje zakona, propisa i akata.

Prije zasjedanja Zajedničke komisije, Vijeće naroda RS nije postiglo saglasnost u pogledu navedenog zakona, kojim se kriminalizira kleveta, odnosno nije prihvatilo amandman Kluba Bošnjaka na ovaj zakon.

Amandman je predviđao brisanje člana 8 Zakona, koji predstavlja uvođenje novih krivičnih djela protiv časti i ugleda, a kojim se kriminalizira kleveta, te uvode oštrije kazne.

Predsjednik Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS Alija Tabaković ranije je izjavio Feni da će vjerovatno ovaj zakon dobiti podršku i na Ustavnom sudu RS, budući da je Ustavni sud i do sada u praksi pokazao da provodi aktuelnu politiku vladajuće skupštinske većine.

– Ono što usvoji Narodna skupština prihvati i Ustavni sud – kazao je tada Tabaković.

Od kada je Vlada RS utvrdila ovakav nacrt zakona, a i nakon što je usvojen u NSRS, uslijedile su kritike i negativne reakcije novinara, domaće javnosti, ali i međunarodnih organizacija.

(Preporod.info)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close