Uspostava jedinstvenog digitalnog tržišta podigla bi BDP EU-a za 4%

Nepostojenje jedinstvenog digitalnog tržišta košta Evropu 260 milijardi eura godišnje efektivno, dok bi uspostava ovog tržišta podigla dugoročno BDP za najmanje 4%. Ovo je prilika za rast koju evropski lideri ne mogu ignorirati, kazao je prof. Klaus Schwab, osnivač i izvršni predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma.
– Kako je cijela ekonomija postala digitalna, digitalna pitanja su sada politička pitanja; ekonomije u cjelini se oslanjaju na digitalne mreže i usluge. Lideri stoga moraju igrati punu ulogu u ovoj transformaciji, istakao je Schwab.
Izvještaj WEF-a o konkurentnosti Evrope do 2020. pokazuje da Evropa ima značajne praznine u inovacijama, interno između dražava članica i eksterno u odnosu na druge vodeće ekonomije.
“Digitalni domoroci” mogu biti dobro upoznati sa digitalnim tehnologijama, ali Evropa mora ići dalje: potrebni su ljudi u svim generacijama koji imaju digitalne vještine. Duboko razumijevanje principa kodiranja i znanja brojnih programskih jezika može postati najvažniji dijalekt Evropljana svih uzrasta u digitalnom dobu. Ovdje parafraziram nedavni post na blogu Neelie Kroes: Evropa treba biti sigurna da je to “kodiranje vlastite budućnosti”, istakao je Schwab.
Dok su mnoge evropske zemlje članice, uključujući Finsku, Njemačku, Švedsku i Holandiju, zaista “na granici” inovacija, neke granice se neprestano pokreću, ne ostavljajući prostora za opuštanje. U međuvremenu, u drugim zemljama i regijama ostvaruju brze dobitke, hvataju izazovnu evropsku poziciju kao inovativni, visokokvalitetni proizvođači roba i usluga.
– Budućnost Evrope oslanja se ne samo na boravak na granici inovacija, nego na guranju naprijed. To možemo imati kroz bazična istraživanja koja će širiti naše razumijevanje svijeta i, još važnije, kroz komercijalizaciju novih tehnoloških aplikacija koje poboljšavaju produktivnost i stvaraju potpuno nova tržišta, ističe Schwab.
On napominje da vlade mogu značajno povećati efikasnost prigrljivanjem digitalnih tehnologija.
– Uspješna inicijativa e-uprave u Estoniji, koja pruža online usluge građanima, je dobro poznata, ali, još uvijek, nije dobro replicirana. Istraživanja OECD-a ukazuju na to da evropske zemlje članice mogu povećati efikasnost javnih usluga i utjecaj, bolje provesti reforme podići nivo građanskog angažmana kroz korištenje digitalnih tehnologija. Uz visok nivo javnog duga, nedostatak povjerenja građana u evropske institucije , hitne reforme, investicije u digitalnog upravljanjo nikada nisu bile tako važne. zaključio je Schwab.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close