Usaglašen tekst Zakona o poljoprivredi, prehrani i ruralnom razvoju BiH

Tekst Zakona o poljoprivredi, prehrani i ruralnom razvoju BiH usaglašen je i uskoro biti upućen u parlamentarnu proceduru, istaknuto je na pres-konferenciji nakon sastanka koji je jučer u Sarajevu održao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović s entitetskim ministrima poljoprivrede Šemsudinom Dedićem i Stevom Mirjanićem.

Ministar Dedić je izjavio da je ostalo da bude usaglašeno još šest članova iz Zakona o hrani i Zakona o veterinarstvu kako bi i oni bili upućeni u Parlementarnu skupštinu BiH, a radna grupa je zadužena da 20. januara 2016. taj posao okonča.

Pojasnio je da se sporni članovi odnose na odobravanje objekata za izvoz, provođenje i reviziju službenih kontrola, podzakonske akte, mišljenje ili saglasnost na podzakonske akte, rok za usaglašavanje nižih propisa s tim zakonima i definiciju službenih veterinara.

Dedić je rekao da je riječ o zakonima koje je Bosna i Hercegovina obavezna usvojiti po Akcionom planu koji prihvaćen tokom aktivnosti vođenih radi odobravanja izvoza mlijeka u EU.

Ministar Mirjanić je naglasio da Vlada RS nije odbacila navedena dva zakona već ukazala na potrebu njihovog usaglašavanja kako bi sva tri zakona bila usvojena zbog poljoprivrednih proizvođača.

Dodao je da se nada da će biti postignuta sagalasnost po svim pitanjima koja su danas razmatrali, te da sporni članovi trebaju propisivati nadležnosti pojedinih entitatskih i državnih institucija.

Šarović je rekao da je optimista i da vjeruje da će sporni članovi biti usaglašeni na vrijeme, kao i da sva rješenja moraju biti u okviru Akcionog plana.

Govoreći o zahtjevu EU vezanim za “tradicionalnu trgovinu” precizirao je da BiH smatra da kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ima pravo da zaštiti svojih 15 ključnih poljoprivrednih proizvoda do momenta pristupanja EU, dok Brisel insistira da BiH pristane na “tradicionalnu trgovinu” i da omogući da nivo trgovine s Hrvatskom u tri godine prije njenog pristupanja EU bude pretvoren u bescarinske kvote koje će važiti za sve članice EU.

Šarović je rekao da je Predsjedništvo BiH dalo okvir nove pregovaračke pozicije s predstavnicima EU i da predstoji težak period u kojem ćemo pokušati zaštiti bh. poljoprivredni sektor koliko je to moguće.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close