Uručena donacija OŠ ˝Safvet-beg Bašagić˝ od Češka Ambasada u BiH

Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji ORI ˝Budimi prijatelj˝ iz Visokog i Udruženja Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu danas je u Osnovnu školu ˝Safvet – beg Bašagić˝ u Visokom stigla donacija od Češka Ambasada u BiH. Cjenjene goste, ambasadora Češke republike u BiH, Tomaš Šunjog, izvršnog direktora Udruženja „Obrazovanje gradi BiH” Jovana Divjaka, predsjednicu Udruženja Omladinska romska inicijativa „Budi mi prijatelj” Melinu Halilović te načelnicu naše općine, gospođu Amru Babić je dočekao direktor škole, gospodin Mehmed Tatarević te im poželio dobrodošlicu. Nakon uručivanja donacije upriličen je i obilazak škole.

˝Ovo je samo jedan dio donacije, početkom septembra 75 učenika će dobiti školski pribor i udžbenike a projekat će u cijelosti iznositi negdje oko 20,000˝, izjavio je za prisutne medije gospodin Jovan Divjak.

˝Meni je drago da smo se danas ovdje okupili i vidjeli ovu donaciju koju je donirala Češka Vlada. Češka Vlada je prepoznala BiH kao jednu od prioritetnih država za razvojnu saradnju i razvojnu pomoć i svaku godinu izdvaja od 2,5 – 3 miliona eura na različite programe. Drago mi je što sam danas u Visokom i što smo ovom donacijom uspjeli obradovati učenike ove škole, a ujedno zahvaljujući ovoj opremi učenici će imati i još bolje uslove za obrazovanje i pripremu za budućnost,˝ izjavio je ambasador Češke republike u BiH, Tomaš Šunjog.

Gostima se obratila i Općinska načelnica, gospođa Amra Babić: ˝ Iskoristit ću priliku i poželjeti dobrodošlicu ambasadoru Češke republike u BiH Tomaš Šunjog i da se zahvalim na ovoj značajnoj donaciji koja je upućena OŠ ˝Safvet – beg Bašagić˝. Ova donacija je itekako značajna kada imamo u vidu materijalno-tehničku opremljenost naših škola i tešku finansijsku situaciju koja se odražava posebno na obrazovanje. O značaju obrazovanja je suvišno govoriti, svi ovi dobri ljudi koji pomažu u obrazovanju i koji na taj način doprinose razvoju BiH zaslužuju da im mi aplaudiramo˝.

Učenici OŠ ˝Safvet – beg Bašagić˝ u znak zahvalnosti pripremili su i prigodan program za goste nakon čega je uslijedima i posjeta Bosanskoj dolini piramida.

radioq.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close