Ured predsjedatelja VMBiH: SDP dezinformira bh. javnost

U današnjem priopćenju iz Ureda za informiranje SDP-a objavljen je tekst s naslovom: „Bevandin ured pokušava uvesti treći entitet u mehanizam koordinacije“ u kojem je izneseno niz neistinitih informacija u cjelokupnom tekst i u dijelovima teksta u kojima se spominje predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, priopćeno je danas iz Ureda predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

Fena

U priopćenju se navodi da, poštujući pravo javnosti da bude točno i nepristrasno informirano, dostavljaju reagiranje.

– Činjenica je da priopćenje koje je uputio SDP BiH dezinformira javnost BiH. Činjenica je da je Direkcija za europske integracije BiH, sukladno zakonskim osnovama, odgovorna da vrši poslove i zadatke koje joj dodijeli Vijeće ministara BiH, odnosno predsjedatelj Vijeća ministara BiH. Činjenica je da je direktor Direkcije za europske integracije BiH neposredno odgovoran za svoj rad predsjedatelju Vijeća ministara BiH – kaže se u priopćenju Bevandinog ureda.

Ured predsjedatelja je, dodaje se, sukladno Zakonu o Vijeću ministara BiH, prema Direkciji za europske integracije uputio zahtjev za pokretanje izmjene i dopune Odluke o uspostavljanju radnih skupina za europske integracije, na način da se sastav radnih skupina proširi imenovanim kantonalnim koordinatorima.

– S obzirom na to da se Direkcija za europske integracije na navedenu instrukciju oglušila, iako ima zakonsku obvezu i dužnost, Ured predsjedatelja je preuzeo inicijativu za pokretanje istoimenog postupka, s obzirom na to da se već uzastopno otkazuju sastanci pododbora za europske integracije, što predstavlja kršenje Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima između BiH i EU – navodi se u priopćenju.

Dodaje se da je činjenica, također, da je Ured predsjedatelja Vijeća ministara BiH u proteklom razdoblju, u više navrata kontaktirao Direkciju za europske integracije s namjerom da dodatno potakne rješavanje pitanja sastava radnih skupina za europske integracije, ulažući velike napore da se spriječi otkazivanje pododbora na način da se u proces rada uključe svi nadležni subjekti sukladno člancima Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, koji jasno iznose pregled dvanaest isključivih kantonalnih nadležnosti i osam podijeljenih nadležnosti federalnih i kantonalnih tijela vlasti.

Činjenica je, navodi se dalje u priopćenju, da je Direkcija za europske integracije u proteklom razdoblju radila na temelju odluka koje nisu prošle proceduru usvajanja na Vijeću ministara BiH, što predstavlja kršenje zakona i drugih propisa Vijeća ministara BiH.

– Dakle, bilo je nužno žurno reagirati u vezi s navedenim problemom i predsjedatelj Bevanda je ovu točku kandidirao na sjednicu Vijeća ministara BiH. Sukladno navedenim činjenicama, vidljivo je da je je Ured predsjedatelja Vijeća ministara BiH radio isključivo po zakonskim i drugim propisima poštujući dogovorene obveze iz Mape puta koja je definirana u Bruxellesu – ističe se.

Iz svega navedenog, kaže se dalje u priopćenju, vidljivo je da nedonošenje odluke nije pitanje legalnih i legitimnih procedura nego stvar nekih drugih opredjeljenja i političkih stajališta.

– Uprkos opstrukcijama i insinuacijama, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, kao legalista, će u narednom periodu inicirati tematsku sjednicu Vijeća ministara BiH o temi “Zastoj BiH na EU putu”, gdje će se točno locirati svi problemi i odgovorni za trenutni zastoj BiH na putu europskih integracija – priopćeno je iz Ureda predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close