PolitikaRegion

Upute kako ispirati mozak Nijemcima koji ne vjeruju državnom kanalu

ARD izdao upute kako ispirati mozak Nijemcima koji ne vjeruju državnom kanalu
U Njemačkoj se raspravlja o medijskom skandalu s propagandnom matricom. Naime, središnji državni kanal ARD, koji se financira obveznim pristojbama od strane stanovništva, izdao je tajnu uputu o tome kako “isprati mozak” Nijemcima koji ne žele pratiti javnu televiziju, posebno onima koji je ne žele plaćati.

Stručnjaci su inicijativu televizijskih novinara bliskih vlastima nazvali “preodgojem” građana Njemačke koji sumnjaju u opći kurs vladajuće političke elite.

Skandal je pokrenuo Bild, koji je objavio članak pod naslovom “Tajni dokument – Kako nas ARD želi preobraziti”.

Iako objavljen od strane tabloida upitne vjerodostojnosti, nitko nije demantirao Bild, kao ni članak koji objašnjava interne upute televizijske kuće s uputama kako se ponašati s kritičarima obveznih naknada.

ARD je udruga njemačkih regionalnih javnih emitera koja se financira televizijskom pristojbom koja se prikuplja od svih vlasnika stanova povezanih s ovim medijskim servisom.

Prema internim uputama, na kritičke primjedbe poreznih obveznika treba odgovoriti ne samo argumentima, već i moralnim napadima.

“Na primjer: “Za nas je važna demokracija, a ne profit”, ili “Privatne kanale interesira samo za profit, a mi smo, naprotiv, zainteresirani za kulturu”, stoji u internom dokumentu ARD-a.

U obranu ARD-a je ustao potpredsjednik Socijaldemokratske partije Njemačke Ralph Stegner, koji je napomenuo da državne kanale kritiziraju uglavnom “desničarske snage”.

Kao odgovor na ničim utemeljene optužbe je poznati njemački publicist Hugo Muller-Vogg  ironično napisao: “Preodgoj” kroz ARD ne smije biti predmet kritike. Ralph Stegner “preodgoj” stanovništvanamjerno uokvirenim i iskrivljenim informacijama smatra za nešto normalno.”

Političar je bio uvrijeđen ovim novinarskim napadom i rekao: “Koncept  “uokvirivanja” se s velikim intenzitetom promatra s desne strane, kao što su optužbe za “lažni tisak”, itd. Kvalitetno novinarstvo se uvijek s pravom percipira kao trn u oku. Trump je tu osobito tužan primjer.”

Podsjetimo da državna propagandna agencija Njemačke masovno gubi svoju publiku, ali se to događa zbog niza skandala s često jednostranim i lažnim prikazivanjem informacija, ekstremnom bliskim vladajućim političkim elitama i duopolu SPD-CDU/CSU. Osim toga, Nijemci sve manje prate precijenjene propagandiste njemačke televizije i okreću se drugim izvorima informiranja.

ARD „Framing manual“ – Geheimpapier

Logicno.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close