Upućen zahtjev Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove u Zenici – veterinarskoj inspekciji

Općina Visoko, uputila je zahtjev Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove u Zenici – veterinarskoj inspekciji povodom pokolja ovaca koja su se desila u Gornjim Moštrima i Donjim Moštrima.

“Dana 17. i 19. februara 2014. godine na području općine Visoko, u naseljenim mjestima Gornje Moštre i Donje Moštre, dogodila su se dva veća pokolja ovaca o čemu postoje i službene zabilješke pripadnika Policijske stanice Visoko, kao i zapisnici izdati od veterinara iz Veterinarske stanice u Visokom.

U domaćinstvu Kurspahić Salke, udavljene su 22 ovce, a 3 ovce zadobila su povrede, dok su u domaćinstvu Zeherović Rušida udavljene 3 ovce i 5 janjadi.

U okolini Visokog bilo je još nekoliko pokolja ovaca i to u naseljima Dvor, Čekrekčije i Gračanica, te na osnovu ovoga neophodno je pokrenuti široku akciju za zaštitu ljudi i njihove imovine. Sva navedena naselja su gusto naseljena tako da u ovom trenutku postoji ogromna opasnost da ubrzo budu napadnuti i ljudi.

Ne dozvolite da u opasnost dođu životi ljudi. Situacija je stvarno alarmantna i zahtijevamo Vašu reakciju odmah.

S obzirom na to da opasnost od napada na ljude postoji, od Vas očekujemo da poduzmete hitne mjere i odmah izdate nalog u skladu s odredbama člana 14. i 38. Zakona o dobrobiti životinja.
Napomena: U toku dana 19.02.2014. godine došlo je do promjene smrtnosti životinja u domaćinstvu Kurspahić Salke što je zapisnički konstatirao veterinar iz Veterinarske stanice u Visokom.”

Press Općine Visoko

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close