Upravni odbor Federalnog fonda za pomoć nastradalim održao 8. sjednicu

U Sarajevu je jučer održana 8. sjednica Upravnog odbora Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH, kojom je, u funkciji člana UO Fonda, predsjedavao zamjenik premijera FBiH i ministar prostornog uređenja Desnica Radivojević.

Upravni odbor Fonda je donio dvije odluke o davanju saglasnosti na sporazume o saradnji. Prvom je data saglasnost direktoru Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH Jasminu Jaganjcu da može potpisati Sporazum o saradnji između Fonda, Federalnog ministarstvo prostornog uređenja i UNDP-a, koji se odnosi na saniranje klizišta u Federaciji BiH.

Upravni odbor je, također, dao saglasnost direktoru Fonda da može potpisati Sporazum o saradnji između Fonda i UNDP-a, koji se odnosi na zajedničku izgradnju kuća kao posljedica klizišta u FBiH.

Nakon razmatranja, Upravni odbor Federalnog fonda usvojio je Izvještaj direktora Jaganjca o realizaciji 22 odluke UO Fonda za period 4.12.2014.-10.2.2015. U izvještaju se navodi da je, po odlukama Upravnog odbora, raspoređeno i doznačeno općinama i kantonima ukupno 11.060.117,23 KM. Na računu Fonda trenutno je 2.248.226,17 KM.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Izvještaj o usmjeravanju sredstava kantonima koje je Federalni fond vršio u skladu s Odlukom od 4. septembra prošle godine o utvrđivanju kriterija, dodjeli i usmjeravanju sredstava privrednim subjektima koji su pretrpjeli štete usljed prirodne nesreće. U izvještaju je obrazloženo da je, za ove namjene, Zeničko-dobojskom kantonu usmjereno 572.000 KM, Tuzlanskom 600.000 KM, Posavskom 200.000 KM i Unsko-sanskom kantonu 50.000 KM. Zeničko-dobojski kanton je zadužio 600.000 KM, od čega je po javnom konkursu plasirao 572.000 KM, a sredstva koja treba opravdati iznose 28.000 KM.

Po ovoj odluci za dodjelu i usmjeravanje odobreno je 2.000.000 KM, a po iskazanim potrebama kantona i općina doznačeno 1.450.000 KM. Neraspoređena sredstva od 550.000 KM bit će zadržana u Fondu i implementirana sukladno potrebama, a po odlukama Upravnog odbora Fonda.

Upravni odbor danas je usvojio Informaciju i prijedlog direktora Fonda o pristiglih 12 zahtjeva kantona i općina za investiranje izgradnje stambenih i infrastrukturnih objekata.

Prioritet Federalnog fonda, a po odlukama Upravnog odbora, i dalje će biti aktivnosti na cjelokupnom zbrinjavanju ugroženih porodica usljed klizišta i poplava, a u ovom trenutku potrebno je izgraditi još 550 stambenih objekata.

www.magazinplus.eu – Vlada F BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close