Hasanova akcija protiv treniranja strogoće policajaca KS

Hasan Gušić (1987) iz Sarajeva je za samo sat vremena nakon objavljivanja priče o siledžijskom ponašanju policajca MUP-a KS-a i fotografija na kojima se vide tragovi nasilja prilikom privođenja u policijsku stanicu na društvenoj mreži Facebook dobio podršku građana i pohvale za hrabrost.

(Oslobođenje)

Tokom protesta prosvjetnih radnika u Sarajevu, 21. maja, u blizini tržnog centra BBI, Hasan i njegov prijatelj Denis su od dvojice policajaca, od kojih je jedan bio na biciklu, a drugi na motoru, a obojica bez kaciga, željeli saznati zbog čega pripadnici MUP-a KS-a za vrijeme radnog vremena ne nose kacige, a građani moraju, inače će platiti kaznu od 40 KM.

Isti zakon, (ni)je za sve

Gušić napominje da su se policajcima obratili ljubazno i smireno, a dobili su prijetnje, vrijeđanje, provociranje, a potom i hapšenje, te prekršajni nalog od 500 KM.

– Policajac na motoru nam je odgovorio: mi možemo šta hoćemo, i svaki put kada te vidimo, platit ćeš. A na potpitanje: zar ne vrijede zakoni za sve, policajac je drsko rekao: šta te boli briga, m'rš odavde, priča Hasan, te ističe da je potom uslijedilo hapšenje kao da je narko-bos ili ubojica.

Na Facebooku i portalima koji su objavili ovu priču, uz fotografije policajaca bez kaciga, građani su ostavljali komentare podrške Hasanu.

– Već sam angažovao advokata, prijavio policajca S. M, uputio žalbu Odsjeku za unutrašnju kontrolu MUP-a KS-a. Kada sam policajcu na motoru, koji mi se jedini i obratio (drugi je šutio) rekao da nema smisla da se tako ponaša, da policajci trebaju nama biti primjer, odgovorio mi je pogrdnim tonom da to što sam se nabildao, ne znači da sam mangup. Nakon što sam rekao da nisam ni mangup ni bilder, skočio je sa motora, prišao mi i zaprijetio da će me “opaliti štocem”, a potom nešto tiše da trebam zahvaliti bogu i narodu što je okolo, inače bih ”dobio svoje”, priča Hasan i napominje da mu je policajac odbio reći kako se zove.

Potom je uslijedilo hapšenje, lisice na rukama i odvođenje u policijsku stanicu.

MUPKS-a: Bez komentara

– Uhvatio me je za ruku, napravio polugu i pomjerio u stranu. Onda je pozvao pojačanje, stavio mi lisice i stegnuo ih što je jače mogao. Rekao sam da me boli, ali nije obraćao pažnju. Dok su me grubo ubacivali u policijsko vozilo, poručio mi je da ću šest sati provesti u pritvoru, priča Hasan te dodaje da je nakon odlaska iz policijske stanice, dobio podatke o policajcu.

Kontaktirali smo MUPKS-a jer smo htjeli saznati koliko ima primjera sličnih Hasanovom, te da li su upoznati sa ovim slučajem i pokretanjem krivične prijave protiv jednog od njihovih uposlenika. Irfan Nefić, portparol MUP-a KS-a, nije želio davati nikakve komentare, te nam je samo kazao da pitanja na ovu temu uputimo na njegov e-mail, a da ćemo odgovore dobiti naredne sedmice.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close