-TopSLIDEBiHPolitika

Uoči konačne presude Mladiću: Jednima zločinac, za druge nevin

Stavovi političara u BiH i dalje polarizovani.

Konačna presuda Ratku Mladiću biće izrečena sutra. Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične  sudove sutra će odlučiti da li će potvrditi prvostepenu presudu ili uložiti dijelove ili cijele žalbe, ili odbrane ili tužilaštva. Mladiću, ratnom generalu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, u provostepenom postupku izrečena je kazna doživotnog zatvora.

Mladić je nepravosnažno osuđen za genocid u Srebrenici, terorisanje civila u opsadi Sarajeva, progone Bošnjaka i uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

Mladić je u prvostepenoj presudi oslobođen za genocid u Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici. Tužilaštvo smatra da Mladić treba biti osuđen i za genocid u ovim opštinama, a odbrana traži oslobađajuću presudu.

Čekajući izricanje konačne presude koju će sutra i ekipa BUKE pratiti u Srebrenici, pitali smo političare u BiH šta oni očekuju od presude i može li ona biti prekretnica za civilizovanije društvo, suočeno sa svojom prošlošću.

Potpredsjednik SDA Adil Osmanović u izjavi za BUKU kaže kako on, i “sav civilizacijski svijet”, očekuje da prvostepena presuda bude potvrđena.

„Bilo bi dobro da se presuda proširi na šest opština, među kojima je i Kotor Varoš, Vlasenica, Prijedor. E sad, je li to realno, ne znam, ali ono što bih rekao, minimum minimuma je da se prvostepena presuda: doživotni zatvor i genocid potvrdi“, kazao je Osmanović.

Njegov koalicioni partner i član Predsjedništva SNSD-a Sredoje Nović nije htio ulaziti u komentarisanje sutrašnje presude.

„Svaki komentar je suvišan prije konačne presude“, kazao je Nović.

Očekivanja nije htio podijeliti ni Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, ali kaže: „U ovom trenutku, imajući u vidu svu težinu koju nosi porodica Mladić, iskazao bih poštovanje i prepustio bih očekivanja i komentarisanje njima. Gospodin Darko Mladić, sin Ratka Mladića, očekuje da presuda bude oslobađajuća, a o drugim ishodima i reakcijama razmišljaće ako bude drugačija.“

S druge strane, lider SDP-a Nermin Nikšić kaže kako očekuje da presuda potvrdi činjenično stanje.

“Činjenica je da je Ratko Mladić jedna od najodgovornijih osoba za genocid i druge masovne zločine protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini, zbog kojih bi morao biti osuđen na doživotni zatvor. Zato mislim da je realno očekivati potvrđivanje prvostepene presude, unatoč zabrinutosti zbog istupa pojedinih sudija uključenih u proces, čiji stavovi djeluju više kao iznuđene političke konstrukcije nego kao osvrt na utvrđeno činjenično stanje. Vjerujem ipak da će takvi neobjektivni ili pristrasni glasovi ostati u manjini”, nada se Nikšić.

Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić  takođe očekuje da se potvrdi prvostepena presuda Ratku Mladiću.

“S obzirom na ranije presude kojima je pravno skoro (jer uloga Srbije je zaobiđena) zaokružen i dokazan čitav sistem ratnih zločina i genocida, još od presuda generalima Galiću, Krstiću…  i na kraju Karadžiću, očekujem da će takva biti i konačna presuda Mladiću”, kaže Šepić. 

Dodaje kako nije najzadovoljniji radom suda u Haagu, ali da je ipak njegova uloga pozitivna i da bi bez njega bilo još gore.

“Iako smo svjedočili brojnim zločinima i Tužilaštvo traži da Mladić bude osuđen za genocid u još šest opština, posebno treba uzeti nove dokaze poput masovne grobnice Tomašica kod Prijedora, ali teško je očekivati da Sud promijeni prvostepenu presudu”, dodao je Šepić.  

Lider PDP-a Branislav Borenović kaže da je Haški sud  više puta pokazao selektivnost pri dijeljenju pravde, izričući drakonske kazne isključivo Srbima.

“Što ne mogu da prihvatim kao činjenicu, uprkos uvažavanju svake žrtve bilo kojeg naroda. Nakon tužnog i užasnog rata koji smo prošli, Haški tribunal je godinama pravio još veći jaz, ne doprinoseći pomirenju, a mnoge žrtve, prije svega srpske, nisu dočekale pravdu. Nadam se da će na kraju svog puta, ovaj sud uvažiti činjenice izvedene u drugostepenom postupku i ipak pokazati da može biti sud pravde, a ne politike. Očekujem da se kazna doživotnog zatvora generalnu Ratku Mladiću, izrečena u prvostepenom postupku sutrašnjim izricanjem konačne presude ospori, i da će se pokazati da mnoge optužbe prezentovane pri izricanju prvostepene presude jednostavno ne stoje”, kazao je Borenović za BUKU.

Tužilaštvo i žrtve insistiraju da se Mladić proglasi krivim za genocid i u još šest opština, a Nermin Nikšić preduslov za to vidi u činjenici da  “genocid po svojoj definiciji ne može biti zločin lokalnog karaktera ograničen na samo jedno mjesto. Nažalost, on je posljedica jedne zločinačke antibosanske ideologije, koja je svoje tragove uništenja ostavila širom naše domovine. Vjerujem da će zločin genocida biti potvrđen u više mjesta, ne zato da bi neku grupu ili državu kolektivno dodatno opteretili, nego kako bismo razvili svijest o stvarnom opsegu zločina i kapacitetu ljudskog razaranja.”

Nenad Nešić kaže da nijedan sud u istoriji nije sudio kolektivima već pojedincima, a da se u BiH pokušava etiketirati cijeli narod. Na pitanje da li će u slučaju potvrde prvostepene presude biti lakše priznati genocid odgovara kako se on nije ni desio.

“Uostalom, ja sam pravnik, ako pogledate međunarodnopravnu definiciju genocida, jasno je kao dan da o genocidu ne možemo govoriti. Ta definicija uključuje i trajno uništenje etničke, rasne ili vjerske grupe kroz onemogućavanje biološke reprodukcije te grupe. Ako su žene i djeca preživjeli, i hvala Bogu da jesu, jasno je da ne može biti riječi o genocidu”, dodao je Nešić.

Upitan da odgovori je li realno očekivati da Mladić bude osuđen i za genocid u opštinama za koje u prvostepenom postupku nije osuđen, ironično kaže da se ne bi iznenadio ni da ga proglase krivim i “za zločine u makedonsko-albanskom ratu na prostoru današnje Sjeverne Makedonije, imajući u vidu činjenicu da je služio u Štipu”.

Dodaje da je “u svim opštinama Republike Srpske Ratko Mladić jedan od istaknutih predstavnika naše legitimne borbe za opstanak. Da nije bilo njega, ne bi bilo Srba ni oko Sarajeva, jer su nas rođene u tom gradu iz njega istjerali”.

Upravo je na popularizaciji Ratka Mladića i Radovana Karadžića najviše uradio Milorad Dodik, koji je na početku svoje “vladavine” Mladića i Karadžića nazvao kukavicama i zločincima. Genocid je sudski utvrđena činjenica u konačnoj presudi Radovanu Karadžiću, a oni koji je negiraju koriste je uglavnom za ostvarivanje ličnih ciljeva. Oni koji su se kleli da je Dan Republike Srpske 9. januar, bez velikog opravdanja su odustali od tog imperativa. Ne nadajući se kolektivnoj katarzi, savim je naivno vjerovati da će ključni politički lideri u Republici Srpskoj moći izgovoriti tu riječ od sedam slova koja bi mogla biti prekretnica u budućim međuetničkim odnosima.

Proces suočavanja s prošlošću je težak, a, nažalost, moramo ga prolaziti i mi koji smo rođeni nakon rata.

Često nam je u “amanet” ostavljeno poricanje i mržnja. Nekada je ona skrivena iza teškoće izgovaranja riječi “genocid”, a nekad je ispisana na brojnim pločama u Sarajevu – “srpski zločinci”.

Buka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close