UN upozorava: Više od 700 novinara ubijeno na zadatku, mnogi od njih bili ciljane žrtve

Dužnosnici Ujedinjenih naroda, diplomati i medijski stručnjaci pozvali su u ponedjeljak države na veću odgovornost za ubistva novinara u povodu Međunarodnog dana sprječavanja nekažnjavanja zločina protiv novinara koji se obilježava 2. novembra.

Generalni sekretar UN-a  Ban Ki-moon rekao je da novinari moraju imati pravo slobodno izvještavati te je rekao da je više od 700 novinara ubijeno na zadatku u proteklom desetljeću, od kojih su mnogi bili ciljane žrtve.

No samo 10 posto ubistava novinara bilo je potpuno procesuirano, upozorio je Ban.

– Takva nekažnjivost ubica produbljuje strah  novinara, a vladama omogućuje da nastavljaju cenzurirati medije, rekao je u saopćenju.

Na okruglom stolu održanom u sjedištu UN-a sudionci su osudili nasilje prema novinarima istaknuvši da demokratije nisu moguće bez slobode izražavanja.

Nekoliko govornika posebno je upozorilo na teško stanje u Bangladešu gdje raste broj napada na sekularne blogere i pisce koji se bore protiv vjerskog fundamentalizma u toj zemlji muslimanske većine.

Rafida Ahmed Bonna, supruga američkog blogera Avijita Roya, ateiste koji je ubijen sjekirom u februaru dok je bio u posjetu rodnome Bangladešu, rekla je da su ekstremisti sve veća prijetnja novinarima koji zagovaraju slobodu govora.

– Ti krvavi dani postaju norma, ubijanje sjekirom ljudi koji javno progovore postaje mjesečna rutina terorista, rekla je.

Upozorila je da bangladeška vlada ograničava medijske slobode donošenjem zakona kojim se kritika religije kažnjava zatvorom te je pozvala međunarodnu zajednicu da pomogne spasiti slobodu govora u Bangladešu.

U subotu je u svome uredu u Dhaki, glavnome gradu Bangladeša, na smrt pretučen Faysal Arfin Deepon, direktor izdavačke kuće Jagriti, a u tom su napadu ranjeni izdavač Ahmedur Rashid Tutul i još dva pisca.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close