UN – slavljenik s malo razloga za slavlje

24.10.1945. – Stupila na snagu Povelja Ujedinjenih naroda potpisana u San Francisku na Konferenciji Ujedinjenih naroda o međunarodnim organizacijama.

Prije 70 godina su osnovani Ujedinjeni narodi. Danas je ta organizacija potrebnija nego ikada, ali je zastrašujuće koliko je njezin utjecaj ograničen, smatra komentator DW-a.

Bliski istok samo što ne eksplodira. U Siriji je građanski rad velesile doveo na rub sukoba. Latentno ratno stanje koje vlada na istoku Ukrajine prijeti postati stalno tinjajući sukob. Europa je, suočena s ogromnim priljevom izbjeglica, uzdrmana do temelja. Nikada do sada u 70 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata mir na ovom našem planetu nije bio uzdrman tolikim krizama istodobno. Međunarodno pravo se – kao u slučaju Krima, ali i na Bliskom istoku – gazi nogama, a to sve ostaje nesankcionirano.

Jaz u Vijeću sigurnosti

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda kojemu su utemeljitelji ove organizacije namijenili ulogu čuvara mira postalo je loptica za igru velesila. Njega prije svega instrumentalizira Rusija koja ima pravo veta, ali i i SAD i Kina ga koriste kao instrument blokade. S jedne strane je za to kriva nesposobnost da se apsolutno pravo na veto razvije u kvalificirano pravo na veto koje će u nekim slučajevima poput masovnih zločina ili očitih kršenja međunarodnog prava biti suspendirano. S druge strane to stanje zrcali jaz koji vlada među članicama u Vijeću sigurnosti. Putinova Rusija svim se silama pokušava vratiti na svjetsku pozornicu i njeguje imidž neoimperijalne velesile koja se nikome neće pokoravati – pa ni međunarodnom pravu.

Daniel Scheschkewitz Daniel Scheschkewitz

SAD vrluda između svoje uloge svjetskog policajaca i sve jače želje za izolacijom po vlastitom izboru. Kina, velesila 21. stoljeća u usponu, još traži svoje mjesto na svjetskoj političkoj pozornici i uvijek je pristrana kada su u pitanju ljudska prava čak i kada se radi o drugim, a ne o području njezinog utjecaja u Aziji. Francuska i Velika Britanija se kao pijan plota drže svog anakronističkog statusa zemalja s pravom veta, umjesto da se zajedno s drugim Europljanima odluče za model zajedničkog sjedišta EU-a u Vijeću sigurnosti.

Zbog svega toga najviše tijelo UN-a ostaje ono što je zapravo oduvijek bilo – bezubi tigar koji zbog svoje nesposobnosti da se reformira postaje još u starosti sve nemoćniji.

I izvan užeg djelovanja Vijeća sigurnosti je zakazivanje UN-a u ratovima u Ruandi i Bosni i Hercegovini postalo simbolom nemoćne svjetske zajednice. Brojne misije plavih kacige su bile ili od početka osuđene na propast ili su se, kao na primjer u Kongu, s vremenom same diskreditirale.

Hvale vrijedni uspjesi

No, unatoč tome bi bilo pogrešno sve jadnije stanje Vijeća sigurnosti uzeti kao pars pro toto. Jer UN je u 70 godina svog postojanja uspio poboljšati život milijuna ljudi a i otkloniti pokoju krizu. Hvale vrijedna je UN-ova povelja o pravima djece, kao i borba protiv bolesti poput AIDS-a i malarije. I u milenijskim ciljevima su Ujedinjeni narodi postigli značajne uspjehe. Tako je, prema navodima samog UN-a, glad u svijetu do danas prepolovljena, a u posljednjih 25 godina smrtnost djece smanjena za čak dvije trećine. To ostavlja još veći dojam kada se zna da si je UN u međuvremenu postavio za cilj održivi razvoj svijeta. A on može biti postignut samo ako gospodarski razvoj prate ekološka svijest i socijalni napredak.

Tako se UN-u njegov 70. rođendan može čestitati – ali bez ushićenja. Ujedinjeni narodi, kako je to jednom njihov glavni tajnik Kofi Annan odlično formulirao – nisu savršena organizacija. Ali su najbolja koju imamo.

  • Autor Daniel Scheschkewitz
    DW.DE
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close