UN preuzima kontrolu nad internetom?

Članovi UN-ove Međunarodne telekomunikacijske unije dogovorili su se oko implementiranja standarda za internet koji će omogućiti “prisluškivanje” na svjetskoj razini, piše RT.

Na konferenciji u Dubaiju članice ITU-a su se odlučile usvojiti standard Y.2770 koji dozvoljava “duboku” inspekciju. To je bio tajni prijedlog Kine koji će omogućiti telekomunikacijskim kompanijama diljem svijeta mnogo lakše “prekopavanje” podataka na internetu.

Iz UN-a tvrde da će uvođenje inspekcije zvane DPI na globalnoj razini omogućiti vlastima lakši pronalazak stavljanja i dijeljenja materijala na koje netko polaže autorsko pravo i drugih zaštićenih dokumenata.

Britanski računalni stručnjak kojega se naziva i “ocem interneta” Tim Berners-Lee protivi se uvođenju DPI-ja na tako širokoj razini, a svoj stav je iznio ranije ove godine na konzorciju World Wide Web.

– To je ozbiljno kršenje privatnosti. Netko provede široku inspekciju na vašem priključku te pročita sve podatke i sve internetske stranice, pohrani ih na vaše ime te može dati adresu i telefonski broj Vladi kada ga pitaju u vezi s prodajom najboljem ponuđaču – rekao je Berners-Lee.

Blogger Arthur Herman na Fox Newsu napisao je ovog tjedna da je cilj delegata ITU-a da “preuzmu kontrolu nad internetom od SAD-a i predaju je UN-ovu tijelu birokrata.

– Bit će to najveće oduzimanje moći u povijesti UN-a – piše Herman.

Glavni tajnik ITU-a odbacio je kritike te dodao da takav prijedlog ne predstavlja “prijetnju slobodi govora”.

– Ovo nam je šansa da nacrtamo svjetsku kartu i spojimo ono što trenutačno nije spojeno dok osiguravamo da je to investicija za kreiranje infrastrukture potrebne za eksponencijalni rast u glasovnom, video i prometu podacima – kazao je Hamadoun I. Toure te dodao da je “zlatna prilika da se omogući dostupan pristup internetu za sve, uključujući i milijarde ljudi diljem svijeta koji danas ne mogu na internet”.

No, neke nacije i velike kompanije protive se prijedlogu. Konferencija u Dubaiju ovog tjedna održala se iza zatvorenih vrata dok je pristup zabranjen predstavnicima Googlea, Facebooka i Twittera.

U srijedu je američki senatski Dom zastupnika jednoglasno izglasovao rezoluciju u kojoj od Vlade traže da se protivi naporima UN-a da preuzme internet.

Bljesak.info/IM

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close