UN: IDIL je opasniji od terorističke organizacije Al-Qaeda

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) najoštrije je osudilo posljednje napade militanata Islamske države Irak i Levant (IDIL), javlja Anadolija.

Na hitnom zasjedanju održanom nakon napada militanata IDIL-a, Vijeće sigurnosti je raspravljalo o situaciji u Iraku. Posebno je skrenuta pažnja na nasilje IDIL-a i naoružanih grupa protiv manjinskih skupina u Iraku.

Vijeće sigurnosti je navelo da je riječ o militantnoj organizaciji koja je “opasnija čak i od terorističke organizacije Al-Qaeda”.

“Osuđujemo sistemske napade na civile bez obzira na vjeru i naciju i političku orijentaciju”, navedeno je iz Vijeća sigurnosti.

Vijeće sigurnosti UN-a poziva međunarodnu zajednicu da hitno pomogne u rješavanju krize u Iraku.

Također, se pozivaju sve političke strukture u Iraku da što prije pokrenu aktivnosti kako bi se formirala vlada koja bi predstavljala sve segmente iračkog društva.

Stalni predstavnik Velike Britanije u UN-u Mark L. Grant izjavio je nakon zasjedanja da njegova zemlja priprema nacrt rezolucije kojom bi se zaustavilo nasilje koje prijeti Iraku i zemljama u regiji.

Posebno je izrazio zabrinutost zbog nasilja nad pripadnicima kršćanske zajednice i jezida.

Naglasio je da su napadi IDIL-a u Iraku mogu okarakterisati kao zločin protiv čovječnosti dodajući kako će odgovarati za zlodjela pred međunarodnim sudom.

Stalni predstavnik Iraka Muhammed Ali el-Hakim je za AA kazao da od međunarodne zajednice imaju tri zahtjeva.

“Prvi je da se Iraku dostavi humanitarna pomoć, osigura podrška iračkoj vladi u borbi protiv terorizma i da se prestane sa podrškom osobama koje podržavaju terorizam u Iraku”, rekao je el-Hakim.

Snage IDIL-a su nakon žestokih borbi danas preuzele kontrolu u mjestima Bartella i Karemlesh koje se nalaze na udaljenosti od 30 kilometara istočno od Mosula, a na putu ka Erbilu. Lokalni stanovnici, većinom kršćani i pripadnici manjinskih zajednica su napustili svoje domove i utočište traže u susjednom Erbilu.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close