KošarkaSport

Umro je David Stern, otac moderne NBA lige

LEGENDARNI povjerenik NBA lige David Stern preminuo je u srijedu poslijepodne od posljedica teškog moždanog udara koji je pretrpio 12. prosinca. Imao je 77 godina.

Stern je bio najdugovječniji povjerenik NBA lige, od 1984. do 2014. godine te ujedno najdugovječniji povjerenik bilo koje profesionalne lige u SAD-u. Smatra ga se ocem moderne NBA lige. Pod njegovim vodstvom NBA je od lige s 23 momčadi, koja se borila s gubicima, postala prebogata liga s 30 sudionika koja je za njegove vladavine povećala dobit 30 puta i danas godišnje zarađuje oko pet milijardi dolara.

NBA@NBA · 5h

NBA Commissioner Adam Silver statement regarding the passing of NBA Commissioner Emeritus David J. Stern

Prikaži sliku na Twitteru

NBA@NBA

Prikaži sliku na Twitteru

14,2 tis.22:14 – 1. sij 2020.Informacije o Twitter oglasima i zaštiti privatnostiBroj osoba koje o tome govore: 5.276

Diplomirani odvjetnik, Stern se zalagao za popularizaciju NBA izvan Sjedinjenih Država te je dogovorio prijenose u 200 svjetskih zemalja i na 49 različitih jezika. Bio je na čelu lige tijekom četiri “lockouta”, a on je osnova dvije nove lige; ženski NBA i razvojnu ligu. Uveo je pravila oblačenja, strogu doping kontrolu i “salary cap”, kojim je pomogao momčadima.

Iako se znao svađati s novinarima i igračima oko brojnih stvari, a spominjalo ga se i u vezi nekih skandala tijekom draftova, Sterna se smatra najzaslužnijim čovjekom što je NBA postala planetarno popularna i jedna od najbogatijih sportskih liga na svijetu. 

Iza sebe je ostavio suprugu Diane i dva sina, Erica i Andrewa.

Index

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close